Министри към Главчев: Всички дейности по подготовка на изборите вървят по график

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:52 / 18.09.2024
664
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии. Това беше докладвано на свиканата от премиера Димитър Главчев регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на МЕУ и на предстоящия вот да осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване. Министърът припомни, че на предходните избори за първи път имаше възможност в този процес да се включат представители на партии и неправителствени организации. Същата възможност МЕУ ще осигури и за тези избори.

В хода на срещата беше отбелязано, че по отношение на прозрачността и сигурността на машинното гласуване Изборният кодекс предвижда и друга важна мярка. Съгласно чл. 213б, ал 4., т. 1 при провеждане на избори ЦИК организира извадкова проверка на криптографските идентификатори на електронната система за машинно гласуване в присъствието на регистрирани наблюдатели и представители на партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните проведени парламентарни избори.

В срещата участваха също министрите на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на регионалното развитие и благоустройството.

Виж коментарите (0)

Още по темата (373):
19.09.2024 ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията
19.09.2024 Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие на корупцията, въпреки че тя не работи
19.09.2024 Бойко Борисов: ДАНС трябва бързо да обяснят какво се е случило в Ливан
19.09.2024 Румен Христов: Не е хубаво да се казва: "С този никога" - това беше грешката на ПП-ДБ
18.09.2024 Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборите, трябват законодателни промени
18.09.2024 Премиерът Главчев: Предстои удостоверяване на машините за вота в петък
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).