Министър Цоков откри форум на педагози от 4 балкански университета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:25
236
Разработва се Национална програма “Развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование", в която ще участват учени от университетите. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред преподаватели от четири балкански университета, които провеждат научен конгрес у нас. Той е посветен на изследователските и образователни ракурси в условията на дигитална трансформация.

Министър Цоков подчерта, че целта на новата програма на МОН е да се насърчат научните изследвания с участие на университетски учени, които да се приложат в образователната система. "Нужно ни е да имаме подобен инструмент, с който да насърчаваме проучванията и иновациите, които да влизат в класната стая и да спомогнат за промяна на обучението, съобразно предизвикателствата на бъдещето", обясни министър Цоков.

Той акцентира и на предизвикателствата от навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на обществения живот. "Ще бъде важно да учим децата и как да формулират правилни въпроси и как да взаимодействат с изкуствения интелект", подчерта проф. Цоков. Според него е необходимо много повече персонализирано обучение, изграждане на умения, а не възпроизвеждане на знания. Това ще доведе и до промяна и на методологията на оценяване.

Педагогическият факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на партньорите си от Учителския факултет на Загребски университет в Хърватия, Педагогическия факултет "Св. Климент Охридски" на Университет "Св. Св. Кирил и Методий" в Скопие (Северна Македония) и Педагогическия факултет на Тракийски университет – Одрин (Турция).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Рая Назарян разреши свалянето на имунитета на Ибрямов
Задържаха Джейхан Ибрямов, съпругата му е пред управлението!
Свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов
Важна информация от Американското посолство в България
Рая Назарян свика Председателски съвет заради Джейхан Ибрямов
Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).