Министър Младенов: Само 23 общини от общо 265 имат създадени местни младежки стратегии

Автор: Илиана Пенова
Коментари (0)
16:40
267
"Целта на Министерството на младежта и спорта е да спомогне местните общности да сформират устойчива младежка политика - развитие на общинска стратегия, надграждане на капацитета на местната администрация и други проекти, които да спомогнат младите хора“, това каза заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов по време на първото заседание на Националната работна група за местна младежка политика.

В срещата, която се проведе в Министерството на младежта и спорта, участваха представители на местни власти, неправителствени младежки организации, младежки центрове, местни консултативни съвети за младежта.

“Има много добри примери на проекти на местни общини, но резултатите на Националния младежки форум за 2022 г. сочат, че само 23 общини от общо 265 имат създадени местни младежки стратегии и само 20 процента от тези, които имат, са актуални", обобщи заместник-министър Младенов.

Той подчерта, че основните цели на Националната работна група са свързани с изграждане на национална стратегия за младежта посредством концепция и план за подобряване на взаимодействието между националната и местната изпълнителна власт, изработване на елементи на местната младежка политика - стратегии, обучения на служители, младежки бюджет, механизми за координиране на младежките политики на местно ниво и други.

“Вярвам, че заедно можем да работим върху концепция за национална младежка столица. Това ще е допълнителен стимул за дадена община да работи и да се развива в тази насока", каза още Петър Младенов.

И добави, че идеята е концепциите на местните общини да могат да прераснат в конкретни критерии, които да бъдат включени като теми в Националната програма за младежта.

В рамките на първата среща се обсъдиха Правилата за работата на Национална работна група за местна младежка политика. За председател на работната група беше избран Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник, за заместник-председател беше избран Петър Бодуров, представител на община Шумен.

Предвиждат се поне по четири заседания годишно, като следващото такова е още на 15 ноември тази година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Енергиен експерт: В Бургаския залив "светна" червената лампа, че ...
Треньор по лека атлетика искал снимки по бельо от дете
Вътрешният министър: Шефът на "Военна полиция" е с охрана след за...
МВР обясни за BG-Alert
Министърът на вътрешните работи: 36 души са задържани за купуване...
Карадимов пред Обществения съвет на ЦИК: Двойно повече ИТ специа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).