Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на енергетиката от Будапеща: България подкрепя тази препоръка
Автор: Екип Varna24.bg 19:23 / 16.07.2024Коментари (0)1319
"Активното партньорство между страните членки на Европейския съюз е от решаващо значение за изграждане на сигурен интегриран енергиен пазар“. Това каза в Будапеща министърът на енергетиката Владимир Малинов пред участниците в неформалното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част "Енергетика“.

По време на срещата на енергийните министри в унгарската столица Малинов подчерта ключовата роля на регулаторната стабилност за дългосрочното развитие на енергийната политика, насочена към постигане целите за декарбонизация и климатична неутралност на общността до 2050 г. "България подкрепя препоръката за пълно използване потенциала на общия енергиен пазар на ЕС, което ще повиши конкурентоспособността на енергийната индустрия“, подчерта министър Малинов.

По отношение на ускоряването на зелената трансформация и намаляването на емисиите в енергоемките сектори от съществена важност са широкото и бързо прилагане на чисти технологии и достъпът до фондове за финансиране, стана ясно от думите му.

Българският министър обърна внимание, че дискутираните на срещата въпроси са приоритет не само за мандата на ротационното председателство на Будапеща, но и за всички страни, особено що се отнася до приноса на геотермалната енергия за енергийния микс и богатия унгарски опит в тази сфера.

Страната домакин е и един от участниците в инициативата за изграждане на Вертикалния газов коридор, чиято основна цел е разширяване на достъпа на Централна и Източна Европа до доставки на втечнен природен газ от сигурни източници. Този факт министър Малинов изтъкна и при разговорите си с унгарския министър на енергетиката Чаба Лантош.

Двамата обсъдиха напредъка в реализацията на съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Вертикалният коридор е сред основните приоритети за България в региона на Югоизточна и Централна Европа. В България и Унгария ще бъдат предприети всички необходими стъпки за изпълнение на проектите по концепцията, така че тя да бъде реализирана в заложените срокове, категорични бяха двамата министри по време на срещата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България и Войната в Украйна
Първа лига, сезон 2024/2025
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: