Министърът на иновациите за кредита на Румен Гайтански-Вълка: Бил е несъбираем и необезпечен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:27 / 14.08.2024
1460
Обявяването на търга направи абсолютно ясно, че тези 150 млн. лева са несъбираеми и необезпечени. Кредитът е даден 2019 година. Ако до този момент това се знаеше от хора, които разбират, в този момент този факт стана ясен. Това заяви служебният министър на иновациите Росен Карадимов след заседанието на Министерския съвет във връзка с акцията в имотите на Румен Гайтански-Вълка. 

"Тези пари са усвоявани 2019 година по един много голям кредит от 150 млн. лева, който е практически необезпечен кредит. Когато новият Надзорен съвет влезе 2022 година първото нещо, което направи, е да изиска пълна информация по този кредит и да направи пълен анализ на действията, предприети от предишното ръководство на банката, което беше назначавано от господин Кирил Петков като служебен министър на икономиката", заяви Росен Карадимов

По думите му в продължение на една година не са били предприети никакви действия: "С огромно учудване установих, че не са били предприети никакви действия, въпреки публичните изявления, които бяха направени в аванс". 

"В резултат на това Надзорният съвет изиска от Управителния съвет подробен доклад и отчет и протокол за действия по часове и дни по отношение на този кредит. Проверката показа, че изпълнението, което банката е предприела, е да назначи управител на фирмата "Роудуей" по Закона за особените залози", продължи той. 

"Оказа се, че от икономическа гледна точка банката не получава нищо, а прави разходи, за да поддържа фирмата, която е купена с този кредит. Тя е "ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ". Банката обяви публичен тръг на фирмата - радикално, ясно, чисто действие. Търгът върви от началото на юни месец, цената започна от 9 млн., проведоха се 6 или 7 сесии на този търг, никой не яви. Цената падна на 3,5 млн. На 3,5 млн. се яви фирма, която нямаме представя коя е, внесе депозита и пожела да купи тези акции", каза още Карадимов.  

По думите му търгът няма да бъде приключен : "Той ще бъде спрян, защото без  оригинали не може да бъде направено финалното действие по прехвърляне акциите".

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
06.09.2024 Това е луксозният автомобил, открит в гаража на сарая в Росенец и свързан с разследването срещу Вълка
06.09.2024 Полицията иззе луксозен брониран автомобил и лодка от Росенец, издирвани по разследването срещу Вълка и Стоян Мавродиев
27.08.2024 Ахмед Доган вече не е част от борда на директорите на ТЕЦ "Варна"
27.08.2024 Вълка остава в ареста
27.08.2024 Съдът гледа мярката на бизнесмена Румен Гайтански
26.08.2024 Румен Гайтански - Вълка обжалва ареста си
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността 
Гуцанов за ресора на българския еврокомисар: Надявахме се енергет...
Атанас Запрянов ще участва в среща с други министри на отбраната ...
Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа, ...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Икономически съветник в БСК: Почти 1 млн. души получават пари на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).