Мобилен екип от психолози ще работи с деца в кризисни ситуации

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:22 / 18.09.2011
595
Министерството на образованието създава мобилен екип от психолози за работа с деца в кризисни ситуации в учебните заведения в страната. Дейността на общо 18-те специалиста ще се отличава от тази на училищните психолози. Те ще имат задачата да помогнат на деца попаднали в ситуации на насилие, терористични актове и природни бедствия.

Разпределянето и изпращането на специалистите до различните горещи точки, ще става посредством пет центъра разположени в регионалните инспекторати на образованието в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, обясни координаторът на проекта Татяна Предова от дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието". "Те ще работят на територията на страната при възникване на тежки критични ситуации в училище, в това число актове на насилие, предвидили сме тука природни бедствия и терористични актове. Надяваме се такива да не се случват, но ние трябва да проявим далновидност, защото когато има такава голяма криза, има една хаотичност и след това има един посттравматичен стрес на хората участвали в тази криза" - каза тя.

С по-леките ситуации в училище, като сбиване между деца например, ще се занимават, както и до сега училищните психолози, които у нас са над 900 души. Със създаването на мобилният екип от психолози България става първата страна- членка на ЕС с подобна структура, средствата за която се отделят от бюджета на образователното министерство.

"За три години е финансирането, като за първата ще бъде направен един отчетен доклад до министъра на образованието и ако по негова преценка, ако той прецени че ефективно се изразходвани средствата, ефективно е извършена работата и има полза от нея, работата на групата ще продължи" - поясни Татяна Предова.

По проект за първата година финансирането на мобилният екип от психолози възлиза на 50 хил. лева.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).