Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да вървим към достанционно гласуване
Автор: Екип Varna24.bg 21:58 / 02.06.2024Коментари (1)1360
©
На 25 май Министерството на електронното управление удостовери сорс кода на машините за предстоящите избори. В този процес всичко беше открито и публично. Имаше и някои новости като възможността партиите също да участват в процеса по удостоверяване. Това коментира служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

По думите му няма как да се манипулира вота от машинното гласуване.

Той посочи, че на предишните избори, когато е бил ресорен заместник-министър, въобще не е участвал в процеса по удостоверяване, защото е бил в командировка извън България.

Над 20 експерти проверят машините до 24 часа в изборния ден

"На тези избори смятам да гласувам с машина", отбеляза пред bTV Валентин Мундров.

Той съобщи, че министерството е предоставила над 20 експерти по молба на ЦИК, които да проверят машините до 24 часа в изборния ден.

Хартията

"Хартията за машините е предоставена на две независими лаборатории, които са установили за предния път, че хартията отговаря на изискванията на производителя. Така наречената шпула – вътрешната част на самата ролка хартия, е такава, каквото се изисква и от производителя".

Флашките

"Те са част от самата машина. В нея има две флаш памети, които записват гласуванията. Ако с едната стане нещо, другата има същата информация. Вероятността да се счупят и двете на една машина, е минимална. От гледна точка на самите флаш памети – при проверка от наша страна се установи, че има хипотеза, при която дадена флашка да се счупи, но това е под 0,5% от случаите", посочи министър Мундров.

Видеонаблюдението

Относно видеонаблюдението той посочи, че вече всички устройства са изпратени по страната и ще достигнат до регионалните избирателни комисии. Тестове вече са направени с тях, но и в изборния ден избирателните комисии трябва да направят тест, за да видят дали работят записващите устройства.

"Аз съм "за" електронното гласуване, но нека имаме идеята, че то по-трудно се обяснява като процес, защото зад тази машина има две флашки, данните се записват криптирано и хората по-трудно установяват дали има промяна на техния глас. Докато, когато се гласува с хартия, процесът е ясен и хората по по-смилаемо го приемат", коментира Валентин Мундров.

Дистанционно гласуване

Относно въвеждането на дистанционно гласуване – той коментира: "Нека направим така, че машинното гласуване бъде върнато – след миналогодишния проблем, да върнем доверието в него. И вече след това да вървим към следващ етап, а решение за това (дистанционното гласуване - б.р.) трябва да бъде взето от законодателната власт".

Министърът отбеляза, че има голям интерес към електронното подаване на заявка за гласуване по настоящ адрес.

Кибератаки

"Живеем в свят, в който дигитализацията е на високо ниво, и предполага да има кибератаки. Във връзка с това към Министерството на вътрешните работи е сформирана работна група. Разписани са конкретните дейности, които трябва да бъдат предприети преди изборите. Това, което ние правим заедно, подпомага възможността при евентуални атаки, да бъдем максимално защитени".

Личните карти с чип

Идеята на новите лични документи, които ще бъдат с чип, е да ни доближи до електронните услуги. Оказва се обаче, че Министерството на електронното управление няма нищо общо с изработването на тези документи.

По думите на министър Валентин Мундров това трябва да е въпрос към министъра на вътрешните работи и тъй като има част "секретна" към този момент Министерството на електронното управление няма достъп до информацията за този чип.

Мобилното приложение, чрез което може да се прави електронна идентификация, е завършено като "полезен модел".

"Във връзка с това, че в Министерството на вътрешните работи се възстанови работата по поръчката за лични карти, приложението беше замразено", обясни Валентин Мундров.



Още по темата: общо новини по темата: 827
28.06.2024 »
26.06.2024 »
25.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/138 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Машините са нужни, за да има къде да гласуват аборигените.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: