Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Музеите в България ще бъдат обособявани в категории
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 02.05.2011Коментари (0)531
© Varna24.bg
Според промяната в нормативната уредба за музеите се очаква те да бъдат разделени в няколко категории. Това заяви Даниела Петрова председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии в НС. Тя коментира, че според промените, които предстоят да бъдат гласувани се предвижда и да има разписване на правомощията, тъй като нормативната уредба е остаряла.

По отношение на музеите Даниела Петрова коментира, че ще се обособят такива, според вида история, които съхраняват. Според промените вероятно ще се обособят три вида музеи - регионални, национални и музеи на съвременното изкуство. След окончателното приемане на промените в закона се предвижда там където е необходимо да се проведат конкурси за нови директори на музеи.

Петрова подчерта, че голяма част от директорите на музеи са хора, които нямат съответния ценз, като образование или хора, които не са заели мястото с конкурс. На въпрос как стои въпроса за варненските музеи председателя на комисията по култура отбеляза, че не е правила специално проучване, но наблюденията й са, че и тук нещата не стоят добре. Даниела Петрова отбеляза, че ако музеят например е общински то задължително, в комисията, която избира директора на дадения музей ще има и представител на общината.

"Избора ще се провежда не само от комисия в министерството на културата, но и от представител на съответната община", каза още специалистът и посочи, че когато става въпрос за общински музеи, които се финансират от общините и им носят приходи е редно ръководството да изрази позиция по избор на директор. По всяка вероятност директорите на музеи ще бъдат назначавани за срок от 3 години, като това тепърва ще се обсъжда. Петрова добави, че законопроекта за изменения по всяка вероятност ще бъде приет до 2-3 седмици, тъй като обема му е много голям. В законопроекта се разглеждат и замените на паметници на културата, които попадат в смесена съсобственост.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: