На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им бъдат възложени контролни производства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:37 / 20.05.2024
1218
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите в интернет и в резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за 22,618 млн. лева. Други 4,5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година.

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал, приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г., като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като са обявили облагаем доход за малко над 18 млн. лв., а дължимият данък е 1,6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Физическите лица, които по занятие купуват стоки с цел да ги препродадат, т.е. действат като търговци, са длъжни да се облагат по реда, предвиден в данъчния закон за едноличните търговци. Те се облагат с 15 % данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ. Срокът за деклариране е до 30 юни на следващата година като в същия срок следва да се внесе и дължимият данък.  

В останалите случаи, когато доходът се декларира в Приложение № 3 или в Приложение № 5 облагането е с данък върху общата годишна данъчна основа, чиято данъчна ставка е 10%. В тези случаи срокът за деклариране на доходите, както и за внасяне на дължимия данък е до 30 април на следващата година.

НАП анализира рисковете, които възникват при електронната търговия и предприема различни мерки за повишаване на спазването на законодателството от електронните търговци. Ежегодно се извършват проверки и ревизии на онлайн търговци. Електронните ревизии са подход на НАП, при който чрез използването на специален софтуер се извършва обработка на данните.

При фирмите, които работят с търговски софтуер, се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. При онлайн търговците се съпоставя информацията от куриерските фирми с отчетените и декларирани обороти.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
"Да, България!" прие мандат за предоговаряне на коалиционното спо...
Голям пожар в Старозагорско, опасно близо до борова гора
Брендо през 2008 г.: Никога няма да излезе тази истина
Президентът и патриарх Даниил положиха венци пред Паметника на Не...
Президентът Радев: Изборът на патриарх идва в момент на изпитания...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).