На прощаване с Патриарх Неофит: България се сбогува със своя духовен баща

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
11:33 / 16.03.2024
1989
Много вярващи и днес пристигат, и се редят на опашка, за да се поклонят пред Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път българския патриарх . 

На поклонението присъства президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова председателят на народното събрание Росен Желязков, много вярващи, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас. 

"Вярата в доброто трябва да ни обединява - няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания", сподели държавният глава Румен Радев.

"Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Притежаваше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа. Това заяви Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е научил народа, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. "За православието и църквата беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие", посочи той.  

Да се поклони дойде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. "Той се отличаваше с добротата си и готовността да обединява и разбере другия, това е и мъдрост. Толкова разговори и срещи съм имал. Беше много обичан патриарх, жалко, че си отиде толкова рано", сподели той.

След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх ще бъде проводено до митрополитската катедрала "Света Неделя", за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. 

И двете катедрали в София са свързани с патриарх Неофит и са били важни и свети места за него. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" той беше интронизиран, а в църквата "Света Неделя" служеше като софийски митрополит.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (71):
18.04.2024 Пуснаха на свобода мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
17.04.2024 СДВР: До 3 години затвор за задържания за поругаването на гроба на
Неофит
17.04.2024 Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
17.04.2024 Вандалът, който поруга гроба на патриарх Неофит, не го прави за първи
път
16.04.2024 Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
16.04.2024 Поругаха гроба на патриарх Неофит
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).