Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 100 сигнала от измамени от агенции за имоти постъпили в НАП за два месеца
Автор: Екип Varna24.bg 17:12 / 29.04.2013Коментари (0)657
© Varna24.bg
За последните два месеца в НАП са подадени над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти, в които се сочи, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения. Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП. За това от приходната агенция планират старта на 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци, допълват от приходното ведомство.

Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя.

Във връзка със зачестилите сигнали за некоректно поведение в бранша НАП и Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) започват информационна кампания за гражданите. Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори в страната и интернет дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция- посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.

Според последните промени в закона, физическите лица, които отдават под наем имоти на други физически лица през 2013 г. трябва да подадат две данъчни декларации, а не една, както беше досега. Освен формулярът за облагане на доходите на физическите лица (Образец 2001), наемодателите на физически лица задължително подават и тримесечни декларации за облагане с авансов данък (Образец 4001). Срокът за първата такава декларация за 2013 г. е до края на април, напомнят от НАП. Гражданите, които са давали под наем имоти на фирми или самоосигуряващи се лица, декларират доходите си от наем само с годишната декларация за доходите и не подават формуляра за облагане с авансов данък.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: