Над 40 000 българи са почивали в Турция през юни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:33 / 20.08.2013
419
65,5 млн. евро са изхарчили с банкови карти в чужбина български граждани. Сериозната сума е платена само в рамките на два месеца - юни и юли, и е с 23% по-висока от тази за същите два месеца на миналата година. За нея са направени 1,23 млн. трансакции, което прави средно по 55 евро на покупка.

Само за юли харчовете на българи в търговски обекти зад граница възлизат на 33,9 млн. евро, като това е със 7% повече в сравнение с юни.

Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки - във физически или онлайн магазини, са Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания, показва проучване на Visa.

Според данните на националната статистика през юни зад граница са били 382 995 българи.

Тези, които са пътували с цел почивка обаче, са били едва 132 554. Най-предпочитаната дестинация за почиващите през юни е била Турция, страната е посетена от 41 263 българи. Следва я Гърция с 34 280 гости от България. На трето място е Македония с посещения на 11 199 българи.

Пак според данните на НСИ, но за първото тримесечие на тази година почивалите в чужбина българи са изхарчили 46,5 млн. лв.

Най-голяма сума - 15,5 млн. лв., се пада на транспорта.

За храна пътувалите зад граница през първите три месеца на годината са изхарчили близо 14 млн. лв. Настаняването им е коствало 4,4 млн. лв. По перо "други", в което влиза покупката на подаръци, екскурзии и т.н., са отишли 12,6 млн. лв.

Според проучване на картовата компания, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях една трета ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница.

Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия.

За безпроблемно изкарване на ваканцията съветите са, преди да тръгнете, да проверите дали не е изтекла валидността на картата ви, както и да се уверите, че в нея имате сумата пари, която очаквате да е налична. При открадната или загубена карта съветът е веднага да се свържете с вашата банка. Така картата ще бъде блокирана, а сумата по нея - възстановена.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Безлов: На един и същи адрес у нас са регистрирани около 200 фирм...
Борислав Гуцанов повежда листата на БСП в 3-МИР Варна
За това ценно българско богатство плащат по 15 хил. долара за кил...
Шефът на ДАНС: Името на България по никакъв начин не може да бъде...
Важно съобщение от наша банка
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).