Надежда Нейнски: Декларацията на ООН за Сребреница е много по-смекчена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:40 / 02.06.2024
1088
Самият факт, че след толкова години в България се води геополитически дебат, показва, че под повърхността има пластове на хора, на интереси, които нямат нищо общо с геополитическа ориентация на България. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски по повод скандала с изтеклата грама от служебния премиер Димитър Главчев до българския посланик Лъчезара Стоева час преди гласуването на резолюция за избиването на мъже и младежи през юли 1995 г. в Сребреница.

"Декларацията на ООН за Сребреница е много по-смекчена от възможната, в нея не се говори за колективна вина, говори се за индивидуална отговорност", уточни тя. 

"Разликата между геноцид и клане е, че геноцид е съзнателно унищожаване на един народ. По време на Косовската криза Милошевич се опита да направи същото с босненските сърби", каза пред Нова Нейнски. Според нея, ако българският представител в ООН се беше съобразил с оповестената грама да гласува "Въздържал се", репутационната щета за страната ни щеше да е огромна.

Според дипломата, очевидно служебният премиер и външен министър Димитър Главчев е бил посъветван от някого за позицията, която е изпратил до представителя на България в ООН. Според Нейнски има голям дисонанс между това, което публично се твърди и това, което в действителност се случва.

Относно предстоящите американските избори, тя каза, че осъждането на бившия президент Доналд Тръмп е знак, че правосъдието в САЩ работи. Америка ще се люшне в изолационизъм, ако се интересува само и единствено от своите вътрешни проблеми, допълни Надежда Нейнски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи
Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично зад...
Фармацевтите започват протестни действия
Д-р Галя Кондева: Няма да има забавяне на изграждането на бъдещат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).