Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Надежда Рангелова: Благодарение на Фондация "За доброто" до момента са ремонтирани седем педиатрични отделения
Автор: ИА Фокус 18:02 / 25.03.2024Коментари (0)1354
©
Стремим се да променим средата и функционалността в педиатричните отделения в болниците така, че те да отговарят на нуждите на детето пациент и на родителите. Това каза председателят на Фондация "За доброто“ Надежда Рангелова в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Идеята се ражда преди четири години като гражданска инициатива за ремонт на две от отделенията на педиатричната болница в София – по нефрология и интензивното. Благодарение на Фондация "За доброто“ до момента са ремонтирани седем педиатрични отделения в страната, като най-мащабни са проектите в Ловеч и Велико Търново, разказа Надежда Рангелова. "При тези големи проекти за пръв път си дадохме сметка, че периодът на подготовка на един такъв проект е почти равен на периода на изпълнение. Ние правим редица срещи с лекарите, с пациентите, обсъждаме средата, функционалността на отделението. Нашата архитектка подготвя предварителен план, проект, обсъждаме го, бюджетираме, фондонабираме и това отнема 6 месеца. Реалният ремонт във Велико Търново отне 10 месеца, като там ремонтът беше мащабен – тотална промяна на отделението. Там е единственото запазено детско болнично училище в страната, което преобразихме тотално“, обясни тя.

В повечето отделения в страната болничните стаи за деца са с площ около 3 кв. м и с едно легло за детето. "Това е буквално пространство затвор за детето, което е свикнало да играе. За родителя няма никакви удобства. Престоят в такова отделение или едно лошо отношение може да нанесе на детето травма за цял живот. Създава се страх и стрес от посещението на лекар, а това влияе върху превенцията и грижата за здравето. Дори не си даваме сметка какъв ефект има това нещо върху нас като общество“, подчерта Надежда Рангелова.

Важно според нея е реновираните отделения да бъдат разделени на сектори, съобразени с възрастта на децата – за майки с кърмачета и малки деца, за деца от 3- до 6-годишна възраст и за юноши. "Това разделение е необходимо, защото в стаята трябва да има различен комфорт. За едно бебе трябва да има кошарка, в която детето да може да бъде оставено спокойно. За един юноша трябва да има кресло или място, където може да седне. Много важно е обособяването на нещо като кухненски бокс в отделението, ако има възможност, защото в голяма част от случаите лечението на децата е свързано и с храната, която те приемат. Пространствата трябва да са по-големи, по-отворени, по-светли, цветовете трябва да са успокояващи. Елементи от живота на детето трябва да присъстват в тази среда, за да не се чувства то стресирано и да преминава по-лесно през този процес. Това е изключително важно за децата“, заяви Рангелова.

Всяко дете в България заслужава да се лекува в красива, цветна, удобна, функционална лечебна среда, независимо дали болницата е от първо, второ или десето ниво на компетентност, подчерта председателят на Фондация "За доброто“.

В момента Фондацията работи по педиатричното отделението в Ловеч, което ще бъде открито на 11 април. "В края на миналата година обявихме съвместно с болницата с Ловеч началото на кампания за набиране на средства, за да може да започне ремонт на отделението и там. Тече ремонтът в Карнобат и отделението ще бъде готово преди края на лятото. Там получихме финансова подкрепа и от общината. В тези проекти имаме и други фондации, които са наши партньори. В Ловеч, Велико Търново и Добрич Фондация "Америка за България“ е основен дарител. В Карнобат се включват "Есетере“ и голяма международна фондация“, разказа Рангелова.

От изключителна важност е в процеса да бъдат въвлечени и отговорните институции, допълни тя.

Във всяко новооткрито педиатрично отделение ще бъде проведено обучение по лечебна комуникация. "Това е тази комуникация между лекар, дете-пациент и родител. Детето трябва да бъде чуто, разбрано, трябва да му бъде обяснено какво ще се случи. Родителят също трябва да знае. В него трябва да има усещането за спокойствие, за да бъде и детето спокойно. Идеята на това обучение е да помогне и на лекарите да се справят с този стрес. Вече имаме договор с Нов български университет и с педиатрията в София. Правят се фокус групи, анализи, индивидуални срещи с лекари, с медицинския персонал, със санитари, с родители и деца, за да може да се разбере къде е проблемът и как да им помогнем това нещо да се трансформира в една наистина лечебна комуникация“, каза още Надежда Рангелова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Метро 2021
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: