Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Найден Тодоров: Институтът за културно наследство изнемогва с грижите за паметниците у нас
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 07.06.2024Коментари (0)1150
©
Институтът за опазване на културното наследство изнемогва с грижите за паметниците на културата у нас. Причината - критично намаленият брой на служителите. Това обясни служебният министър на културата Найден Тодоров.

"Институцията, която трябва да се грижи за паметниците на културата в България допреди няколко години е наброявала 1500 служители, в момента са 56. Тези 56 служители са изключително качествени, но са 56, а паметниците на културата в България са десетки хиляди".

Преди 20 години институтът за опазване на паметниците е имал регионални офиси, които са се грижели за паметниците с местно значение, а центърът в София - за националните.

"Те не могат да се справят, защото нямат регионални офиси и не могат да реагират веднага, когато се случи нещо. Говорим за корекции в Закона за администрацията от 2012 г., които направиха невъзможно тяхното функциониране. Тези хора се опитват, но изнемогват, опитват се да правят какво ли не за тези паметници".

Къщата на Димитър Талев е само един от паметниците извън България, които са важни за страната, коментира министърът. Той посочи, че всяко от последните правителства е започвало инициатива да придобие имота, но докато се ориентира какво се случва, идва смяна на властта.

"За късмет и с инициатива на други хора в момента част от тази къща е в български ръце и може да се работи за нейното възстановяване. Една част, защото къщата има няколко собственици още от 1926 г., когато е продадена от наследниците на Талев. В този случай тази къща трябва да се придобие изцяло във времето, да бъде възстановена, да се направи музей на Димитър Талев", каза Найден Тодоров.

По думите му трябва да има отделна политика за запазване на сградите извън България, които имат общо с нашата история и култура. Такова законодателство обаче не съществува, затова Тодоров ще предложи такава инициатива на бъдещия редовен министър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Лято 2024
Газови доставки
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: