ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наличието на Е120 и Е904 в етикета на храните, означава, че съдържат насекоми | ||||||
| ||||||
Това не са първите насекоми, разрешени за употреба в хранителната промишленост. Такива има и за продукти, получени от скакалци, ларви и др., показва проверка на БНР. Тези храни се определят като "нови", тъй като, според информация от ЕК, не са били консумирани в значителна степен от хора в ЕС преди 15 май 1997 г. Именно тогава влиза в сила първият регламент за новите храни. В публикация, споделена стотици пъти през последните месеци, се твърди, че всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми и трябва да бъдем внимателни. Е120 и Е904 наистина се произвеждат от насекоми, но са въведени в хранителната промишленост далеч преди регламента на Европейската комисия. E120 е обозначението на червения оцветител кармин и е познат на човечеството от около 1500 години. Думата "кармин" е използвана като име на цвят още през 1799 г. Древните индийци са го използвали за боядисване на платове. Оцветителят се извлича от сушени насекоми Кохинил, които живеят на повърхността на някои растения. Счита се, че от всички багрила карминът или кохинилът, както също е известен, е най-податлив на термична обработка. Масово се използва от 90-те години като оцветител на различни напитки, салами, филета, мармалади, желирани бонбони и др., пише Pariteni.bg. Карминът често се използва и в козметични и лекарствени продукти. За да се получи 1 фунт червена боя, са необходими 70 000 насекоми кохинил, което преди масовото му култивиране, го прави особено скъп. Кохинилът е бил основен източник на доходи за испанската корона. Грам от него е бил много по-ценна стока от захарта, което го прави особено доходоносен за презокеанската търговия през вековете. В Европейския съюз употребата на кармин в храни се регулира от директивите на Европейската комисия, уреждащи хранителните добавки като цяло и в частност оцветителите за храни и изброени под имената Cochineal, Carminic киселина, кармини и естествено червено като добавка E120, в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки. Директивата, уреждаща оцветителите за храни, одобрява употребата на кармин само за определени групи храни и определя максималното количество, което е разрешено. Оцветителят кармин може да предизвика силна алергична реакция. Директивата на ЕС 2000/13/ЕО относно етикетирането на храните, налага кармините, както и всички хранителни добавки, да бъдат включени в списъка на съставките на даден хранителен продукт с неговата категория, добавка и посоченото име или номер на добавката, което е или като хранителен оцветител кармин или като хранителен оцветител E 120 на местния език на пазара, на който се продава продуктът. От януари 2012 г. EFSA промени начина, по който разрешава използването на кармин E120 за фармацевтични продукти. EFSA изрази загриженост относно нарастващия брой алергични реакции към кармин, получен от насекоми. Подобно на Е120, Е904 също се добива от насекоми. Той е природна смола, която се произвежда от щитоносни въшки. Също се използва в хранително-вкусовата промишленост, предимно като глазиращ агент за пресни плодове. В Решение № 58 на Европейския Съвет на икономическата комисия от 20 юли 2012 г., който регламентира изискванията за безопасност на хранителни добавки, ароматизанти и технологични помощни средства са описани храните, в които може да се използва Е904 – шеллак. Това са пресни цитрусови плодове, пъпеши, ананаси, праскови, круши, ябълки (повърхностна обработка); бонбони, сладкиши, шоколад, брашнени сладкарски изделия, покрити с шоколадова глазура; дъвки; сухи зърнени закуски, ядки в съответствие, кафе на зърна; бял и жълт пчелен восък, и др. Задължително условие е добавките и оцветителите да бъдат обозначени в етикетите на храните. Добавките в хранителните продукти могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните, каквото се издава само ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето. Заключение Твърдението, че храните, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми е ВЯРНО, но МАНИПУЛАТИВНО, тъй като са въведени в хранителната промишленост далеч преди първия регламент на Европейската комисия за новите храни. Добавят се от десетки години в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията и козметиката. Задължително трябва да бъдат описани на етикетите, тъй като могат да предизвикат алергични реакции. Според National Geographic, общо 2100 вида насекоми са част от менюто ни всеки ден. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
И във Варна удължиха ваканцията на учениците
12:49 / 23.11.2024
НИМХ предупреди варненци: Опасно време днес!
08:44 / 23.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: