Нараства броят на сключените застраховки "Гражданска отговорност"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 25.01.2013
740
Обхватът по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" /ГО/ към 21 януари е 81,88% от регистрираните автомобили в страната - това е с 10 % повече спрямо декември на миналата година. Ръстът на сключените застраховки "Гражданска отговорност" до голяма степен се дължи на активната роля на контролните органи на МВР, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев.

От голямо значение е оптимизирането на обмена на информация със страните-членки на ЕС за регистрацията и пререгистрацията на автомобилите, което ще даде възможност да се осъществява още по-действен контрол в тази насока, допълни той.

Всяка проверка на автомобил на пътя включва проверка на документите, включително и задължителната застраховка "Гражданска отговорност", каза комисар Антон Антонов, началник отдел "Пътна полиция" при ГДНП.

През 2012 г. от общо 1 055 029 нарушения на ЗДвП, 21 775 са по чл. 100, ал.1, т.3 от ЗДвП и чл.315 от КЗ /липса на застраховка "ГО"/. Данните бяха изнесени на пресконференция с участието на Борислав Богоев - зам.-председател на Комисията за финансов надзор, комисар Антон Антонов - началник отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция", Орлин Пенев - главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи и Борислав Михайлов - председател на Гаранционния фонд.

През изминалата година са проведени 9 специализирани полицейски операции по плана на TISPOL с различна насоченост, но задължително съдържащи проверка на застраховка "Гражданска отговорност". Специализирани проверки са извършвани и от "Пътна полиция" към СДВР и ОДМВР. За да се избегне практиката шофьорите да плащат само една вноска по застраховка "Гражданска отговорност", е изменена Наредба I-45 и е създаден облекчен ред за спиране и пускане в движение на превозни средства, включително и по желание на собственика. При представяне на застраховка "Гражданска отговорност" и документ за технически преглед автомобилът се пуска в движение.

Комисар Антон Антонов припомни, че 5% от приходите на Гаранционния фонд се предоставят на МВР за повишаване безопасността на движение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).