Инспекторите на агенцията по храните проверяват преди великденските празници и предприятията за преработка на риба, съобщи директорът на Областната агенция за безопасност на храните в Бургас д-р Даниела Кепекова.
Обръща се внимание на регистрацията на обекта, на сградния фонд, както и на срока на годност и условията на съхранение. От началото на месеца в Бургаско има по 200 проверки седмично. В много обекти инспекцията се прави с полицията, защото и МВР има указания да засили контрола по това време. През летния сезон основните проблеми са с търговците на риба, които продават край пътя. Засега обаче такива ядове няма, защото рибарите все още не са превзели шосетата. На територията на областта работят 13 предприятия за обработка на риба.
От слаба търговия се оплакват и търговците, които миналата година внасяха прясна риба от борсите в Кавала и Солун. Тогава те не успяваха да задоволят търсенето, но сега предпочитат да доставят евтина турска риба в Гърция за празника.
Източник: в. "Монитор"
Още по темата (37): | |