Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наши младежи напират за висше във Великобритания
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 14.02.2013Коментари (1)647
© Impact Press Group
Българските младежи напират за висше на Острова. С близо 14 на сто са се увеличили нашенците, подали документи в британски ВУЗ-ове за учебната 2013/2014 г, сочат данни на централизираната система за прием във Великобритания UCAS, изнесени преди началото на проекта "Световно образование". До момента 2435 родни гимназисти са подали документи, докато миналата година те са били 2144. Сега българските студенти, които учат на Острова, са 4600. Страната ни е в топ 10 на държавите от ЕС по брой студенти във Великобритания. И докато български младежи все по-често избират са продължат образованието си в Англия, в северната ни съседка интересът към британските ВУЗ-ове намалява. За новата учебна година румънските кандидати са с 4,4% по-малко спрямо 2011/2012г. Основната причина за отлива според експертите е, че румънските младежи са се насочили към университети в Дания и Швеция, където образованието е безплатно.

"Нито един университет не е променил политиката си на прием към нашите кандидат-студенти след полемиката за емигрантския въпрос", заяви образователният експерт Светлан Данев. Някои британски университети дори ще раздават стипендии на български и румънски студенти в знак на извинение заради разразилата се антиемигрантска кампания.

"Университетът Салфорд обяви специална стипендия от 1500 лири за българи и румънци. С парите те ще могат да покрият разходите си за настаняване и храна", обясни още Данев. Учебното заведение е водещо в областта на научните изследвания, инженерните науки и цифровите технологии. Стипендия от 2000 лири ще има и за всички бакалаври с отличен успех. За магистрите отличници по бизнесадминистрация сумата е двойна - 4000 лири. Единственият проблем, който могат да срещнат български кандидат-висшисти, избрали учебно заведение в Англия, е, че трябва да си направят частна здравна застраховка

"Причината е, че все още не се е провел конкурс за фирма изпълнител, която да издава тези здравни карти", обясни Данев. Образованието в Уелс и Шотландия е безплатно за граждани на ЕС, което може да доведе до ограничаване на достъпа на българи и румънци, закъснели с подаването на документите, предупреждават експерти. Все повече български кандидат-висшисти избират да следват в Дания и Швеция, където образованието е безплатно. През последните 2 г. се увеличават българите, които искат да учат магистратура зад граница.

"Най-търсените специалности за образование в чужбина са бизнесадминистрация, компютърни науки, право и международни отношения", обобщи координаторът на изложението "Световно образование" Ирина Кънева.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Нормално,то който има повече акъл ходи там или в Германия или Франция,то родното образование с всяка година по-зле става,и все по-трудно за реализация след това,също така много пада нивото и от колежи като Европейския,където без да обиждам никой,ама най-големите тъпанари завършиха там.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: