Наши учени разработват ядливи опаковки за храни
Наши учени разработват опаковки за храни, които са подходящи за консумация, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно на националната научна конференция "Научни изследвания и иновации за трансформиране на агро-хранителните системи", част от програмата "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот", която се провежда днес в аграрния университет в Пловдив.
На събитието присъстват ректорът на аграрния университет професор д-р Христина Янчева, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева, евродепутатът Асим Адемов, Милена Дамянова – директор на дирекция "Наука“ към МОН, учени и студенти.
Целта на конференцията е да се отчетат ползите за обществото от научните изследвания в агросектора, както и разработването на система за биоикономика.
Беше повдигнат въпросът за климатичните промени и как те влияят върху стопанските екосистеми, като с помощта на 130 учени е създадена база данни по райони и култури. Правени са полски опити с пшеница, царевица, овощни и зеленчукови култури, като целта е била да се селектират най-здравите и устойчиви сортове.
Изследвани са нови сортове български домати – с по-добри качества, правени са и опити за екстракция на захар от бъз. Сред най-амбициозните проекти на българските учени остава разработването на ядливи опаковки за храни и напитки.