Не е за вярване колко процента от свинското месо у нас е българско!
"Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос“, обясни пред bTV Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.
"ЕС е общ пазар, който балансира добре продукцията си“, добави той и уточни, че няма да има недостиг.
"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, посочи още Славов.
В навечерието на коледно-новогодишните празници търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените.
Производството на свинско в България не бележи ръст след проблемите с разпространението на Африканска чума по свинете.
"Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърната, което е много по-добре, за съпоставка с 2022 г. Тогава цените на зърната бяха точно два пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, посочи Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.
Проблемите на животновъдите тази година са свързани с по-малкия брой на животните. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст докато стигне до купувача.
"В момента, декември, цената на живо е около 4,80 – 5 лева крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15,16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, допълни Хаджистоева.