Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Невена Басарова: Емоционалната интелигентност е много важна, за да можем да бъдем успешни
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 19.09.2024Коментари (0)459
©
Добре е да изглеждаме адекватни за работата, която работим, и да не изпъкваме. Ние представяме корпорацията, визията, работното място, а не себе си. Акцентът е това, което се случва около нас, а не самите ние. Това каза Невена Басарова – сертифициран треньор по емоционална интелигентност, сертифициран експерт по социален етикет, създател на иновативната методика "Гъвкава дисциплина“, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. 

Корпоративните цветове са тъмносиньо, сиво, светлосиньо, бяло и черно. Токът не бива да е много висок, обувките трябва да са затворени. Дължината на полата също е от значение – малко под коляното. При мъжете риза с къс ръкав и къси панталони не са допустими. Вратовръзката и чорапогащникът не са задължителни, за да изглеждаме бизнес, делово и на място, обясни Басарова.

Тя отбеляза, че е важно да носим табелките и баджовете си, защото това показва кои сме ние и къде работим. Бизнес акцентът е компанията, подчерта тя.

Визитната картичка създава първото впечатление за човека, отбеляза експертът по социален етикет. Важно е да се използват и съответните титлите. "Ако в социалния етикет първо представяме господина на дамата, тук акцентът е върху ранга, т.е. винаги първо ще бъде представен директорът, началникът и след това останалите, които са по-ниско в йерархията“, поясни тя.

На работното място трябва да има умереност в общуването. "Емоционалната интелигентност е много важна, за да можем да бъдем успешни. Балансът и умереността са ключови, за да се случи комуникацията и диалогът, които са в основата на бизнеса“, обясни експертът по социален етикет.

Работните отношения с колеги и клиенти могат да прераснат в социални и лични и дори да се зародят връзки. Последното обаче според Невена Басарова не е удачно. "Това не е във връзка с бизнеса, това изкарва на повърхността много емоции, които пречат. Появява се ревност, създава се усещане, че някой някого предава и някой с някого е по-близък. Приятелството на работното място е възможно и на моменти неизбежно, но е редно приятелските отношения да се запазят извън работното време. В работата говорим за отношения и бизнес и е хубаво да са равни като общуване с всички останали“, поясни тя.

При провеждането на бизнес срещи е важно да имаме предвид няколко неща. На първо място – да планираме времето си така, че да сме на срещата поне 5-10 минути по-рано. Закъснението дава сигнал, че не сме добре организирани, поясни Невена Басарова. "Разбира се, случва се, има форсмажор. В такъв случай влизаме и казваме "Благодаря, че ни изчакахте“, "Благодаря за търпението, уважавам вашето време“. Често хората изпадат в обяснителен, оправдателен режим, което е ненужно и отново акцентът пада върху нас“, поясни тя.

При важни бизнес срещи, преговори и служебни разговори на живо телефоните задължително се изключват. "Фокусът е редно да бъде върху бизнеса и срещата. Телефонът винаги разсейва“, допълни експертът.  

Езикът на тялото издава нашата увереност, неувереност, добронамереност към клиента, колегата, партньора и това може да създаде доверие или респективно недоверие, отбеляза Басарова.

Задължително е да се избягна навлизане в личното пространство на бизнес партньора или клиента чрез задаване на лични въпроси, които касаят семеен статус, религия. "Понякога може да поставим хората в неудобно положение. Това ги изкарва от зоната им на комфорт и те стават непродуктивни за работа“, обясни Басарова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: