Незрящите остават без кучета водачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:32 / 16.10.2012
513
Слепите ще останат съвсем скоро без кучета водачи, тъй като няма средства за дресировката на животните. Това обяви Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи" вчера в деня, посветен на проблемите на незрящите. Тридесет човека чакат за четириноги водачи и на практика остават по цял ден затворени вкъщи, зависими от свободното време на своите близки, допълни Алексиева.

Издръжката на едно куче за година излиза 4000 лв., които се поемат от неправителствената организация. Самото обучение пък се плаща от германския й партньор. От 2007 г. досега фондацията е осигурила безплатно на незрящи хора 18 обучени кучета водачи. Според Алексиева държавата също трябва да даде рамо за осигуряване на кучета водачи на незрящите у нас.

Да се отпускат по 50 лева за купуване на качествен бастун за незрящи хора, настояха пък от Съюза на слепите в България. От организацията се обявиха за разширяване на списъка от технически средства, които се заплащат от Агенцията за социално подпомагане и предложиха премахване на данък добавена стойност за техническите средства, както и въвеждане на облекчения за незрящите при покупка на компютър. Най-важното средство за свободното придвижване на незрящите хора - бастунът, се поема от държавата, ако стойността му не надвишава 18 лева.

Бастунът на тази цена издържа няколко месеца поради ниското си качество, разказа Асен Алтънов, председател на софийската организация на Съюза на слепите. Той обясни процедурата за осребряване на покупката. Първо трябва да отидеш при лекар, да ти даде документ, че ти не виждаш. След това трябва да отидеш в общината, да подадеш молба да се осребри. За 18 лева трябва да ангажираш човек да те води да се разправяш. Това е голям ангажимент, разказа той тегобите на незрящите. От организацията поискаха от Столична община и повече зумери на кръстовищата.

Така се наричат звуковите устройства, монтирани към светофарите. Те се активират от незрящия човек с дистанционно, когато светофарът показва зелено. Цената на зумера с монтаж е около 100 лева, като според Съюза на слепите той трябва да се монтира на 350 кръстовища в столицата.

90% от незрящите хора са без работа, включително и тези в работоспособна възраст, коментира пък Йордан Младенов от Центъра за социална и рехабилитационна интеграция за хората със зрителни увреждания. Оттам поискаха повече работни места, приспособени за незрящи.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).