Никола от Белгия: В България намерих друго семейство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 14.09.2024
1500
Белгиецът Никола Хаузер вдъхна живот на Чипровци чрез музиката. Той идва за пръв път в България преди пет години. На стадиона на местния футболен отбор "Миньор Кипровец" за пореден път той организира Международен музикален фестивал. Мелодиите от българския фолклор обаче са навсякъде из града - дори по улиците. Музиканти свирят на духови инструменти, цигулки и други. 

Никола идва от Брюксел, където 15 години работи за големи международни семинари. Решава обаче да вдъхва живот в малките, обезлюдени места в Родопите и в Северозапада. Той живее в България със семейството си и жена си, която свири на флейта и пиано. Синът му пък свири на тромпет. "На 22 години дойдох да уча в Пловдив. Това е 1998 г. през януари, имаше сняг. Запознах се с Иван Стефанов - голям мой приятел, жена му идва от Чипровци. Когато дойдох за пръв път, разбрах колко ми пълни душата. Тук намерих друго семейство - българският народ. Сприятелих се с много музиканти", споделя той пред NOVA.

Пламен Крумов, който е добре познат музикант, свирещ на туба, споделя, че всички музиканти дават максимума от себе си, за да покажат красотата на българския фолклор на гостите на фестивала.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто: Посегна ми с юмрук и ме удари, изк...
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).