Нивите във Варненско скочиха с 15%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:06 / 14.01.2013
1113
Цените на нивите във Варненско през миналата година скочиха от 10 до 30%, а в някои землища и повече. И тази година се очаква средно 15% ръст в цената на земеделската земя, прогнозират брокерите край морето.

Търговията в района се развива на две нива - на арендатори, които изпреварващо изкупуват земите на своите клиенти или ги държат в зависимост с договори за аренда от по 7-10 години, като си запазват възможността да изкупят земите им първи. При този вариант цените на декар са с 200-300 лева по-ниски. За арендаторите обаче сделката е изгодна, защото те могат да изплатят земите с реализацията на продукция, докато самите собственици не са в печеливша позиция, ако очакват доходи само от рентата. Вторият вариант е собствениците да излязат на свободния пазар и чрез специализираните агенции за недвижими имоти да постигнат по-висока цена на продажба, като основните критерии са големината на парцелите и качеството на земята.

Най-високите нива на продажби, които са реализирани през миналата година за района са били от 1800 - 1900 лв./дка, коментираха брокерите. Обикновено на пазара на земя край Варна има предложения за продажба на парцели от 8-10 до 30 дка.

Конкуренцията е жестока за по-големите ниви от порядъка на 50-60 дка и повече, но тези оферти са много редки.

През последните месеци се включиха и много дребни инвеститори, които търсят спасение за своите спестявания точно в покупката на земя, което е напълно оправдано с оглед на това, че те не намират по-добра форма на инвестиране на своите средства.

Общините с най-високи цени на земята във Варненска област са Ветрино, Вълчи дол, Суворово, Аксаково и Провадия. Там те се движат в същата последователност и са в широки граници между 400 и 500 лв./дка за парцели до 10 дка и двойно или тройно над тези стойности за по-големите ниви.

Край Галата може да се купят 28 дка трета категория при цена на офертата от 1499 лв. за декар. В района на Виница пък 26 дка трета категория се продават за 1700 лева за декар.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).