Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов тип школа ще дават втори шанс на учениците, отпаднали от клас
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 21.11.2013Коментари (0)855
© Impact Press Group
Нов тип школа ще дават втори шанс на учениците, отпаднали от клас, да се върнат в образователната система. Такава мярка предвижда "Националната стратегия за учене през целия живот" на образователното министерство. Този тип школа ще се наричат "Втори шанс" и в тях ще се обучават само деца, които вече веднъж са скъсали връзката с училище.

Според данни от документа 12,5% или всеки осми ученик у нас преждевременно отпада от училище. Това е и един от най-големите проблеми на образователната система у нас. Затова Европа изисква от страната ни този дял да се стопи до 11% до 2020 г.

Друга тревожна тенденция е, че всеки пети младеж у нас не успява да завърши средното си образованието. Затова друга набелязана цел в стратегията е 85% от младежите между 20-24 години да имат диплома за средно образование.

Притеснително е и че 40 на сто от учениците ни са под прага на четивната грамотност, а почти половината са математически неграмотни.

В стратегията е заложено делът им да се стопи съответно - до 30% и 35%.

Всички ученици пък ще бъдат вкарани в електронен регистър. Целта е по този начин да се следи миграцията на учениците от една държава към друга и от едно училище към друго. Относно професионалното образование у нас стратегията предвижда въвеждане на дуалната система и признаване на кредити от техникумите във висшите училища. Това на практика означава, че ако студентът е учил даден предмет в професионалната гимназия, изученото ще му се зачита и в университета, при условие че следва специалност, близка до тази, която е учил в техникума.

Друг проблем, отбелязан в стратегията, е недостигът на кадри в областите информатика, техника, производство и преработка и архитектура и строителство.

Според работодателите и техните организации е налице недостиг на квалифицирани работници именно в тези сектори. Затова те изискват да се предприемат мерки за увеличаване на новоприетите студенти в тези области. В стратегията е записано, че до 2020 година 60% от висшистите у нас трябва да са завършили именно тези приоритетни професионални направления.

Сред основните причини за притеснителните данни е посочена неспособността да се осигури качествено образование у нас. Затова сред препоръките в стратегията са изготвянето на нови нормативни актове, които да гарантират по-високо ниво на българското образование.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: