Нова мода: Хайвер вместо шаран за Никулден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:56 / 03.12.2012
1133
Хайвер вместо шаран за Никулден, това е новата мода тази година. Скъпите черни топчета се купуват целогодишно, но в дните около празника са истински хит, казват търговци. Разбира се, шаранът остава най-търсен сред рибите. В някои вериги дори предлагат пълнен шаран срещу предварителна заявка. Изключително търсена е и бялата риба, но тя е дефицитна стока. За да запълнят тази ниша, в единствения у нас Институт по рибарство и аквакултури в Пловдив стартират проект за отглеждане на бяла риба.

За първи път у нас в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив започват индустриално отглеждане на бяла риба. Институтът е спечелил проект по ОП "Рибарство".

Интересът към бялата риба в цяла Европа е огромен, заради вкусното, крехко месо и полезни свойства.

През последните години пък България е достигнала едно от първите места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. Над 6 тона годишно се произвеждат у нас. А напоследък търговци отчитат засилено търсене на скъпите черни топчета.

Дори в дните преди Никулден хайверът става заместител на традиционния шаран. Оказва се че скъпият хайвер е и предпочитан коледен подарък.

Разбира се, шаранът остава най-търсен сред рибите за деня на Свети Николай. В някои вериги дори предлагат пълнен шаран срещу предварителна заявка.

А в Института по рибарство и аквакултури вече започна улова на единствените български породи шаран - Пловдивския огледален и люспестия Тракия 1.


Виж коментарите (3)

Още по темата (3):
06.12.2012 Подариха шаран на кмета от благодарност
06.12.2012 Никулден е!
05.12.2012 "Гигантски риби по река Дунав" показват във Варна за Никулден
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).