Хайвер вместо шаран за Никулден, това е новата мода тази година. Скъпите черни топчета се купуват целогодишно, но в дните около празника са истински хит, казват търговци. Разбира се, шаранът остава най-търсен сред рибите. В някои вериги дори предлагат пълнен шаран срещу предварителна заявка. Изключително търсена е и бялата риба, но тя е дефицитна стока. За да запълнят тази ниша, в единствения у нас Институт по рибарство и аквакултури в Пловдив стартират проект за отглеждане на бяла риба.
За първи път у нас в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив започват индустриално отглеждане на бяла риба. Институтът е спечелил проект по ОП "Рибарство".
Интересът към бялата риба в цяла Европа е огромен, заради вкусното, крехко месо и полезни свойства.
През последните години пък България е достигнала едно от първите места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. Над 6 тона годишно се произвеждат у нас. А напоследък търговци отчитат засилено търсене на скъпите черни топчета.
Дори в дните преди Никулден хайверът става заместител на традиционния шаран. Оказва се че скъпият хайвер е и предпочитан коледен подарък.
Разбира се, шаранът остава най-търсен сред рибите за деня на Свети Николай. В някои вериги дори предлагат пълнен шаран срещу предварителна заявка.
А в Института по рибарство и аквакултури вече започна улова на единствените български породи шаран - Пловдивския огледален и люспестия Тракия 1.