В Наредба № 6 са регламентирани режимът на хранене; нормите за прием на енергия и хранителни вещества на децата от посочената възрастова група; специфичните изисквания към основните групи хранителни продукти, препоръчваните здравословни кулинарни технологии при приготвяне на храната и препоръчителните среднодневни продуктови набори.
Напрактика повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините. Основната цел на здравословното хранене е да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечносъдови и др.
Статистиката показва, че към момента 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.
400 000 лв. ще бъдат отпуснати за изхранването на децата в градините във Варна. Местните депутати увеличиха с 5% стойността на оклада и режийните разноски, които на практика не са променяни от 2008 г. насам. Увеличението на средствата трябва да компенсира и ръста при цените на горивата, електроенергията и водата, които също се отразяват на разходите за изхранването на децата. Дневният оклад се завишава от 1,87 лв. на 1,97 лв. без ДДС, а режийните разноски - от 1,51 лв. на 1,59 лв. без ДДС.