Новата шефка на ДКЕВР налага невиждана медийна цензура

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
13:13 / 11.06.2013
821
Новоназначената председателка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева въвежда безпрецедентна цензура върху медиите и ресорните енергийни журналисти, стана ясно по време на първото заседание на новия състав на регулатора.

Анжела Тонева обясни днес, че новите правила за работа с медиите предвиждат всички ресорни журналисти да имат акредитации за достъп до сградите, камерите щели да могат да записват "само началото на заседанията на Комисията", а въпросите на журналисти щели да бъдат задавани "само на определени брифинги, с предварително заявена тематика". По думите на Тонева - тези мерки се вземали "с цел постигане на прозрачност на работата на Комисията".

Решението на новото ръководство е повече от скандално - нито покойният проф. Константин Шушулов, нито Ангел Семерджиев, нито Юлиана Иванова или Евгения Харитонова (предишните председатели на ДКЕВР) си позволяваха да забраняват достъпа до заседанията, освен ако не са предварително обявени като "закрити". От години всеки журналист или представител на обществена организация можеше да влиза на всяко заседание и дори да иска от председателя да отговаря на вълнуващи го въпроси.

Обвиняваният в какво ли не Ангел Семерджиев дори е прекъсвал заседание, за да намери 5-10 минути специално за да отговори на журналистически въпроси. Покойният проф. Шушулов можеше да се развика по време на брифинг с журналисти за определени заглавия по адрес на ДКЕВР, но никога не отказваше достъп на медиите или отговор на техни въпроси.

По този начин всеки вторник читателите можеха да научат от медиите какво е обсъдено на заседание на ДКЕВР, както и какво става с цените на тока, парното, газа или водата. След събитията през февруари тази тема е особено чувствителна за българските граждани, които са и потребители на тези обществени услуги.

Затова инициативата на наложената от кабинета "Орешарски" Анжела Тонева за шеф на ДКЕВР е безпрецентна и скандална, а и изглежда като първи сигнал за истинското лице на това уж "технократско" правителство.

Освен това Анжела Тонева уведоми присъстващите за последно журналисти на заседание, че сътрудничеството на ДКЕВР с изпълнителната власт ще се извършва по нов ред. "Да оценяваме и да дискутираме както социалната, така и енергийната политика, която се провежда в държавата. Не бих могла обаче да се ангажирам с това, че цената на тока ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде", отсече Анжела Тонева. В това отношение тя може би се надява да не се явява "на килимчето" при енергийния министър или в Министерския съвет.

На въпрос какво са си обещали с премиера Пламен Орешарски, председателят на регулатора отсече: "Нищо", "Нищо не съм му обещавала на г-н Орешарски, нито пък той на мен. Може да се каже, че си обещахме сътрудничество", заяви още Анжела Тонева.



Източник: pik.bg

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).