Нови изисквания за храните в градините и училищата
Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари. Всички храни, които се дават на децата, трябва да отговарят на европейските регламенти. Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители. Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон, например.
В 19-а детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна – чай и сандвич с масло, сирене и маслини.
"Обядвали са млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобедна закуска сме им приготвили бисквитена торта с айрян“, казва за Нова тв Весела Георгиева, домакин в детското заведение "Св. София".
Традиционните български рецепти ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни като се завишават изискванията за качеството на продуктите.
"Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните - освен слънчогледово масло и зехтин, е позволено да се използва рапично и царевично олио“, обясни Афродита Ильовска, директор на 19-а детска градина.
Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените "ароматизирани води".
"Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.
Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт.
В 19-а детска градина, менюто се одобрява и от родители.
"Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно. Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родителите.
Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.