Новите лични карти бавят онлайн преброяването

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:16 / 02.02.2011
3541
Новите лични карти объркаха онлайн преброяването. За това сигнализираха граждани, които са се опитали да се броят по интернет, но това се оказало невъзможно. Причината за това е, че системата е отчела несъвпадение между ЕГН-то им и номера на личната карта.

Проблемът идва от това, че хората са подали документи за нови лични карти преди около две седмици. Или в средата на януари. При нормална поръчка те трябва да бъдат готови в средата на февруари. В действителност обаче МВР ги изработва по-бързо. Затова в системите на ЕСГРАОН срещу ЕГН-то на съответния човек стои друг номер на личната карта и така системата на НСИ за електронното преброяване ги отхвърля.

От НСИ обявиха, че при тях до момента има постъпило само едно такова запитване. В този случай от статистиката препоръчват преброяването на съответното домакинство да стане чрез регистрация в системата на някой друг член на фамилията. За тези, които сами са си домакинство, от НСИ успокоиха, че няма да останат непреброени. От 8 часа сутринта на 10 февруари по домовете тръгват анкетьори, които ще преброят всеки, който по една или друга причина не е успял да стори това по интернет.

Онлайн преброяването започна в 0:00 часа на 1 февруари и ще продължи до 24 часа на 9 февруари.

България е първата страна от Европейския съюз, която започна преброяването, и една от седемте страни-членки, които въведоха и електронното преброяване.

Първият преброил се гражданин на територията на ЕС се казва Владимир от София, ж.к. Дървеница. Той е получил своя десетцифрен уникален код за успешно преброил се още в 0:14 ч., съобщиха от НСИ.

През първите 17 часа от онлайн преброяването броят на успешно преброилите се беше 110 хиляди, а 242 хиляди бяха посетили сайта на НСИ. Прогнозата в късния следобед беше, че до края на деня в сайта на преброяването ще влязат над 330 хиляди българи.

За първите 45 минути на 1 февруари 1500 българи са се регистрирали за онлайн преброяването. Към 6 часа сутринта 6000 са успели да се преброят, а към 10 часа - 10 хиляди.

Според последното проучване на НСИ 40% от българите са обявили, че искат да се броят онлайн. В останалите шест страни, които прилагат този тип преброяване, този процент е 20-25 на сто.

Учудени сме, защото не сме очаквали толкова голям интерес, каза председателят на НСИ Мариана Коцева. Тя обясни, че в първия час на 1 февруари системата е била спряна за около 15 минути от IT специалистите. Това е било направено, за да се сведат до минимум рисковете за системата. По същата причина към момента сайтът на НСИ не работи, както обичайно, а при изписване на адреса му се отваря директно страницата на Преброяване 2011.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)

Още по темата (86):
04.03.2015 Според ЦРУ в България вече живеят под 7 милиона души
13.08.2014 Варна продължава да е трета по население, увеличи се с 1131 души
26.03.2014 НСИ с критики към преброяването: Броят на населението е надценен
29.03.2012 НСИ: Селата ни изчезват, семействата се топят
11.01.2012 България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване
21.07.2011 1,2 % от населението на Варненска област е с чуждо гражданство
Още новини от Национални новини:
Километрично задръстване се образува на "Кулата" в първия от трит...
Земетресение бе регистрирано на 30 км от Благоевград
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е поте...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).