Новите шофьорски книжки - само срещу платени глоби

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:17 / 02.04.2010
979
На стотици хиляди шофьори им предстои смяна на книжките до края на годината. Асен Иванов разказва как КАТ обвърза новите книжки с глобите:
200 000 са шофьорите само в София, на които тази година изтича срокът на книжките. И те задължително трябва минат през КАТ, за да изкарат нови - този път с биометрични данни. Началникът на столичната пътна полиция Ваньо Стоевски очаква в натоварените месеци до 1000 души на ден да минават през гишетата за документи. Новата система работи от 29 март.
"Отначало имаше проблеми, но след това се оправихме и за първия ден имахме 450 подадени заявления и 250 свалени биометрични данни", съобщи Ваньо Стоевски.

В столичния КАТ има 5 гишета за снемане на биометрични данни и пет за подаване на заявления. Процедурата отнема около 5 минути. Новото обаче е, че при подаването на документите се вадят всички неплатени глоби. Ако не бъдат изчистени, книжка няма. Срокът е месец.

"В този един месец той трябва да си плати глобите и след като заплати таксата отива на другото гише и му снемат биометричните данни", обясни Ваньо Стоевски.
За шофьорите до 58 години новата книжка струва 25 лева, над този праг цената й пада на 11. Ако искате бърза поръчка тарифата е двойна.

"Бих ги посъветвал хората, като имат възможност да ги сменяват. Може и по рано и да следят нашата система в интернет и да следят как е натовареността".

От КАТ припомнят, че заявления за нови книжки може да се подават и в РПУ-тата, но документите се получават само при пътните полицаи.

Източник: btv

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).