Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият терминал на варненското летище с награда от конкурса "Сграда на годината"
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 12.12.2013Коментари (1)1439
©
25 награди бяха раздадени в тазгодишното дванадесето издание на конкурса "Сграда на годината" на 11 декември в София Ивент Център. На събитието присъстваха близо 400 гости - инвеститори, проектанти, представители на професионалните и браншови организации КАБ, САБ, КИИП, КСБ и др. 

Тази година събитието се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, а официални гости на церемонията бяха министрите Десислава Терзиева и проф. Иван Данов, които съпредседателстваха журито на конкурса.

"Журито беше изключително затруднено в избора си, тъй като кандидатурите са много силни", отбеляза министър Десислава Терзиева и допълни, че именно поради тази причина е взето решение част от участниците да бъдат наградени със специални отличия. 

Участниците поздрави и посланикът на Италия Марко Контичели, който отбеляза, че сред състезаващите се сгради две са проектирани от италиански екипи - Панидея (с арх.Раймондо Флакомио), проектанти на Вертиго Тауър София, и Lazzarini Pickering Architetti, проектанти на Sense Hotel Sofia.

Дванадесетото издание на конкурса "Сграда на годината" постави фокуса си върху категориите "Образование и спорт", "Културно-историческо наследство и сгради паметници на културата" и "Производствени и логистични сгради". 

Студентски център "Америка за България" в Благоевград получи първа награда в категория "Образование и спорт", а удостоени със специални отличия в същата категория са: Детски екостационар "Бели брези", София, Академична база - София на Европейския колеж по икономика и управление, Частна детска градина Кита, София, Учебна спортно-тренировъчна зала към ПУ "Паисий Хилендарски", Спортен комплекс - кв."Коматево" в Пловдив, Детски оздравителен лагер Черноморски и библиотечен център към Лесотехническия университет в София.

Две първи награди в категория "Производствени сгради" бяха присъдени на Завод за твърди лекарствени форми "Софарма" АД и на Предприятието за електро-компоненти за ниско и средно напрежение АББ в Пловдив. 

Специално отличие получи "Ричмарт - фабрика за мъжки костюми" в Русе.

В категория "Консервация и реставрация на културно-историческо наследство" награди получиха възстановения архитектурен ансамбъл "Цари Мали град" в с. Белчин и "Малката базилика" в Пловдив. 

Мултифункционалната сграда на Домко е носител на наградата в категория "Корпоративни и административни сгради", 
Наградата в категория "Търговски сграда" спечели "Парадайс център". 

Кардиологичен център и Диагностично-консултативен център - Сити Клиник спечели наградата в категория "Сгради - здравеопазване". Специална награда в същата категория получи СБАЛ по АГ "Надежда" в София.

В категория "Градски и ваканционни хотели и ваканционни комплекси" бяха наградени Интернационал Хотел Казино & Таур Суитс - Златни пясъци и Sence Hotel Sofia. 

Наградата в категория "Сгради със специално предназначение" отиде при Нова летищна контролна кула, летище София. 

Летище Варна-Терминал 2 получи награда в категорията "Градска среда-транспортна инфраструктура", България Мол бе награден в категория "Сгради с елементи на зелена архитектура". 

В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител стана Вертиго Тауър София, а специална награда взе Рекреация на сграда-паметник на културата - бул. "М.Луиза"58, София.

Наградата на публиката тази година спечели уникалният исторически комплекс Цари Мали град - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. находящи се над с.Белчин, с изпълнител Главболгарстрой АД и инвеститор община Самоков.

Национален конкурс "Сграда на Годината" инициира и благотворителни кампании "Вечните сгради на България" за възстановяване на знакови исторически сгради. През 2006-2008 беше възстановена сградата и стенописите на Боянската църква с участието на над 60 дарители - компании, финансови организации и частни лица.

През 2010 г. съвместно с Камарата на строителите в България беше проведена кампания и беше възстановен Музеят на Колю Фичето в Дряново. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Браво! Заслужени награди, особено първото място.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: