Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обмисля се ограничаване на броя СИМ карти на абонат
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 17.01.2011Коментари (7)3517
© Varna24.bg
Мобилните оператори не са надежден администратор на лични данни. Това каза Борислав Борисов, журналист, потърпевш от схема с измами със СИМ карти. На негово име са били регистрирани над 220 карти и е натрупана 1300 лева сметка.

През април месец миналата година Борислав получил фактура на два номера, с голяма сметка. Пуснал жалба в полицията, но резултат - никакъв. От мобилния оператор се отнесли изключително грубо. Не са били спрени и картите, върнат е отговор с благодарност към Борислав, че е техен абонат.

"Аз си направих собствено разследване и разбрах откъде са купени картите и къде са направени регистрации. Интересното е, че аз съм бил абонат на този оператор и проблемите с въпросните карти започнаха, когато прекратих договора си с тях. Единствените хора, които се държаха нормално, бяха полицаите от Пловдив. Там бях призован като престъпник", разказа още журналистът.

Главен инспектор Благородна Макева, юрист от Криминална полиция, заяви, че звучи нереалистично да има ограничение в броя на картите, на които един абонат да има право.
"Гражданите трябва да са по-бдителни към личните си данни. Проблемът е много сериозен, защото може не просто да бъде натрупана сметка. Много често хората се отнасят невнимателно към сметките, които получават от различни компании. Решение на проблема се търси", твърди Макева.

Венета Шопова, шеф на комисията за личните данни смята, че е възможно е да има лимит на броя карти. "На всеки сто жалби 20 са срещу тези администратори на лични данни. Имаме случай, в който дори на лицето, което не е знаело за регистрираните на негово име карти, е бил извършен обиск", разказа тя.

Шефът на комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков твърди, че "намира цаката на всеки регламент". Той вижда решение на проблема в това да се купува решение карта, тя да бъде за лично ползване. Ако абонатът е физическо лице, при три оператора, да може да има три карти - такава промяна ще бъде предложена. Когато става дума за фирма, идеята е да се купят толкова карти, колкото служители има.

Анастас Анастасов, председател на комисията по вътрешен ред и сигурност, отбеляза, че основният проблем е липсата на контрол, в случая при мобилните оператори. НС няма инструментариум, по който да извърши проверка по случая, каза той.



Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Това трябва да бъде включено в рубриката "само в България"!
+1
 
 
а чу ли се нещо по пресата по тоя въпрос? чу ли се как хората стояха месеци без телефон и трябваше да си плащат послушно сметките които се получават от незнайно какви несъстояли се разговори?
+1
 
 
Точно така а не да плащам по 600лв без да съм говорила ако бях говорила по чужбина нямаше дае така развален им бил софтуера е невини хора трябва да плащат заза грешки те им
+1
 
 
хахахах що за простотия.Мисля че е време да обмислят намаляване на тахите и разговорите!!.
0
 
 
В UK sim карти се продават в машините където се продава и KitKat. На кого му е нужна регистарция на sim (не е на гражданите)? С договорите е по-различно.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: