Обмислят увеличаване на здравната вноска

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
09:29 / 21.08.2013
1284
Темата за повишаване на здравните вноски от седмица е сред най-коментираните у нас около обсъждането на здравната стратегия. По този въпрос своето мнение даде и министър Таня Андреева.

Засега няма решение да се увеличава здравната вноска, каза д-р Андреева пред Нова телевизия. Според нея, ако се стигне до това, трябва на хората да е ясно за какво точно ще се харчат тези допълнителни средства.

Дискусията около размера на здравната вноска тръгна от общественото обсъждане на стратегията в здравеопазването, каза министърът. Според нея, на всички у нас е ясно, че финансовия ресурс в системата е ограничен и това трябва да се преодолее.

"Два са начините за това - или намаляваме броя на лечебните заведения или увеличаваме постъпленията от здравни вноски, смята министърът. Навсякъде по света се откриват нови болници, но не всички от тях трябва да работят със здравната каса, има критерии, които са обективни за сключване на договор с тях", поясни Андреева.

НЗОК е обществена институция, която няма нищо общо с министерството, но тя трябва да работи по ясни правила. Сега положението е такова, че нито една фактура не се връща, без да е платена, липсва контрол дали разходът е реален, или не.

Според Андреева, две здравни каси ще е добро решение за България, тъй като това ще направи системата по-прозрачна. Тя твърди, че монополът никога не носи нещо добро за хората, но за да се изгради втора каса, трябва да има финансов ресурс.

"Лошото е, че натрупаните пари от вноските на българите през 2010 година бяха прехвърлени в държавния бюджет, за да бъдат похарчени и никой не разбра къде са насочени - дали за магистрали, за подслушване или за нещо друго", каза още здравната министърка.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).