Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обнадеждаваща новина за младите българи, които искат да си купят жилище
Автор: Екип Varna24.bg 14:03 / 17.10.2023Коментари (0)1936
© Varna24.bg
Европейската комисия предлага България да осигури евтини жилища за младите хора. Мярката трябва да бъде наложена във връзка с решаването на проблемите с демографската криза, която е много сериозна в страната ни.

"Демографската криза се задълбочава много. България е една от страните, които е най-заплашена. Много анализи показват, че България е с най-бързо топящо се население. Повечето млади хора са заминали в чужбина, имаме висока смъртност и ниска раждаемост", заяви директорът на "Програми и проекти" към Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш зам.-министър на труда Росица Стелиянова.

"Беше предложен пакет, насочен към родители и млади семейства, с предоставяне на различни социални услуги, които да подпомогнат семейството и то да остане в България. Имаме мерки към възрастните, към миграцията и към младежите за осигуряване на достъпни жилища. Агенция по заетостта предоставя за период от 12 месеца средства в размер на 300 лв. на лица, които се преместват да живеят на друго място. Предоставят се и 600 лв. за преместване на самото имущество", обясни Стелиянова.

Тя посочи, че има много млади хора, които продължават да живеят при родителите си, като по този начин те се демотивират и престават да бъдат активни - не работят и нямат средства да се отделят и да бъдат самостоятелни. 

Според Росица Стелиянова, сред добрите практики е да се сложи таван на наемите за определен период от време за младите хора. "Може общините да отделят квота от социалните жилища. Могат да се предоставят изоставени сгради - държавата ги купува и ги предоставя. Може да се покрие и част от наема, ако доходите на лицето са под средните за страната", посочи бившият бивш зам.-министър на труда.

По думите ѝ средства могат да бъдат намерени и чрез самите общини. 

"Трябва да има много ясни и прозрачни процедури. Трябва да се реши как ще се кандидатства, трябва да има критерии - нивото на доходите, например. И да се направи една добра методика - младежите да бъдат разделени на групи и да се прецени дали имат нужда от такова подпомагане", коментира Стелиянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ над 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка година губим по 50 000 работници, които се пенсионират.

"Имаме нужда от млади хора в България и те да заемат тези работни места. Ако искаме да се развива икономиката ни, трябва да задържим тези млади хора в България", призова Стелиянова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: