Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Образователен консултант: Забелязваме все по-голям интерес в нагласите на учениците да продължат обучението си в чужбина
©
Забелязваме все по-голям интерес в нагласите на учениците да продължат обучението си в чужбина. Отдавам го на няколко фактора – възможности, които предоставя образованието в чужбина, добра база и модерно обучение и по-добра професионална реализация в последствие. Това каза Николай Христанов – мениджър висше образование на образователният консултант "Интеграл“, в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

Съвременното поколение търси да съчетае качествено образование с добър и приятен начин на живот в дестинация, която предоставя възможности и за култура, и за забавление, обясни експертът. Важни фактори при избора на университет са и ранкингите, както и програмите, които предлага.

Николай Христанов отбеляза, че през тази година се наблюдава засилен интерес към италианските университети – с повече от 16%. "Италианските университети обогатяват портфолиото си с нови програми на английски език така, че могат да се изучават икономика и мениджмънт в едни от най-добрите италиански университети. Най-старият университет в Италия – в Болоня, предлага такива програми. Има и медицина, и архитектура на английски, т.е. специалности, които трудно могат да се намерят в други държави. Техническите университети в Милано и в Торино са също на водещи места.

Политиката им по отношение на таксите на обучение и финансирането на разходите дава равен достъп до висше образование. Таксите се определят на база на възможностите на семейството, възможно е да се кандидатства и за допълнително финансиране, което да покрива отчасти настаняване и разходи за живот“, обясни той.

Броят на младите хора, избрали да продължат образованието си в белгийски университети, е нараснал със 76%. Това, което прави Белгия атрактивна, е, че донякъде тя се доближава до модела на нидерландските университети. "Там се предлагат както академични специалности, така и такива с практическа насоченост. 1116 евро на година е таксата за обучение както в бакалавърските, така и в магистърските програми. Все още има повече възможности за настаняване в сравнение с Нидерландия. Локацията също е много ключова – студентите могат да учат в сърцето на Европа. Тези, които имат интерес към обучение на френски, пък могат да изберат програми на френски език. Белгия предоставя доста възможности и в последните години се наложи като желана дестинация“, посочи Николай Христанов.

Преди няколко години Нидерландия взе решение да намали броя на чуждестранните студенти чрез въвеждане на нидерландски език като задължителен или чрез ограничаване на някои програми на английски.

"За щастие все още няма такива официални крайни решения, не се наблюдават драстични промени. Строят се нови сгради за студентите, където могат да се настаняват, но е факт, че проблемът не е разрешен. Политиката на университетите в Нидерландия е те да не притежават собствени общежития, а да работят с агенции, които предоставят такова настаняване. Там наистина е важно ранното кандидатстване, за да могат по-бързо и лесно студентите да си намерят място за настаняване“, подчерта Христанов.

Ирландия също добива все по-голяма популярност сред студентите през последните години, превръщайки се в алтернатива на Великобритания след Брекзит. "Там има някои особености, свързани с приема, тъй като топ университетите в Дъблин, в Корк имат по-високи изисквания за успех. Може да има допълнително изискване към конкретни предмети. Има фиксирани такси от 3000 евро на година, допълнително може да има и други такси, но пък има възможност да се кандидатства за финансиране на база на доходите на семейството, то да се получи от първата година и студентите да не плащат такси. Там процесът по кандидатстване стартира рано, до февруари, но отговорите идват август месец“, допълни експертът.

Най-предпочитаните специалности за изучаване в чужбина са икономика и мениджмънт, компютри, специалности, свързани с компютърен дизайн, психология, инженерни науки, медии и комуникации. По думите му кандидат-студентите стават все по-ориентирани.

 "Когато знаят какво искат да учат, те са по-мотивирани и по-лесно могат да изберат правилното място за тях. Това, което се търси, са технологиите и прилагането им, защото това поколение е израснало с технологиите и търси възможност да ги прилага в бъдеще. В сферата на компютърните науки забелязваме, че вече и университетите предлагат комбинация на приложни компютърни науки с изкуствен интелект или пък изкуствен интелект и бази данни, програми, които все повече внедряват използването на изкуствения интелект в обучението“, обясни Николай Христанов.

Той отбеляза, че възрастта на желаещите да продължат обучението си в чужбина непрекъснато пада. "Започват да се ориентират още от 9-10 клас. Записват се на езикови ваканции, за да могат да посетят държави и да се ориентират в обстановката и да видят дали това им помага. Има летни курсове, които могат да се карат към университетите, стажове по определени специалности, в които се срещат с представители от бизнеса и могат да се докоснат до "един ден на“. Всичко това им обогатява и портфолиото и по този начин могат да си направят и едно по-добро СV, което се изисква при кандидатстване в университетите“, допълни Христанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Отношенията София-Скопие
Формула 3 сезон 2024/25
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: