Ромите изхвърлят най-малко храна - едва 5% от боклука, докато в кварталите с блокове от 6 до 20 етажа тя е три пъти повече. На година в столицата се изхвърлят по 572 000 боклуци, като най-често в кофата се оказват остатъци от храна, а на второ място е хартията с 56 000 тона. Според прогнозите софиянци ще произвеждат все повече боклук.
Ако през 2016 г. се очаква на човек да се падат 442 кг, то през 2020 г. ще хвърляме с по 28 кг повече, обобщава данните в. "Монитор".
Община Варна генерира около 350 тона отпадъци на денонощие. Количествата нарастват до 500 тона през летния сезон, показват данни на общината. Боклуците от града и курортните комплекси постъпват в завода за преработка на твърди битови отпадъци край Варна с капацитет от 140 000 тона годишно. Инсталацията отделя всички годни за рециклиран отпадъци-пластмаси, метали, хартия и картон, а органичните отпадъци се отвеждат в тунели за биологично разлагане, като неизползваемия остатък се депонира.
Според данни на общинската програми за управление на отпадъците в общината 14,6% от тях са хранителни, 20.4% - хартия и картон, пластмаса - 20.9%, текстил - 4%, гума - 0,2%, кожа - 0,1%, градински отпадъци - 10,8%, дървесни - 0,5%, стъкло - 6,9%, метали - 4,5% и инертни материали - 16,9%. 443 кг битови отпадъци изхвърля българинът за година. Това сочат данните на Националният статистически институт на база количествата събран боклук.
Най-много боклуци са хвърлени в Русе, където на един жител се падат 637 кг. Следващите в списъка са бургазлии с 583 кг на човек. Точно с пет килограма по-малко са изхвърлили жителите на Добрич. Най-малко смет по кофите се оставя в Кърджали. Там на човек се падат почти двойно по-малко боклуци - 254 кг. В Монтана пък сметта достига до 286 кг.