Общините няма да определят такса "смет" на база данъчните оценки на имотите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:55 / 03.10.2013
1161
Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. С проекта се прецизират нормите за освобождаване на сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. Нормативната уредба относно сертифициране на сградите позволява преиздаването на сертификати при определени условия. 

Това обстоятелство не е взето предвид в данъчния закон, което води до противоречия при практическото прилагане на данъчното облекчение. За постигане целите на освобождаването от облагане с данък върху недвижимите имоти е предложено изрично да се установи, че то се извършва за максимален срок от 10 години след преустройство на сградите, водещо до постигане на енергийна ефективност. 

Предвижда се възможността данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства в България да бъде в зависимост от екологичните стандарти по отношение на емисионните норми на парникови газове. Предложението представлява първата стъпка в посока преминаване към имуществено данъчно облагане на превозните средства, определено на база нивата на емисии вредни вещества.

Данъчното облекчение ще бъде в две разновидности - намаления от годишния данък върху превозните средства в размер на 30 на сто или 50 на сто в зависимост от категориите превозни средства и екологични категории.

Предлага се освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък при придобиване на имущества на специфична категория недвижими имоти - храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършването на богослужение, както и на поземлените имоти, върху които са построени.

Освобождаването се отнася за посочените имоти, собственост на всички регистрирани вероизповедания в страната. Друга промяна, предложена с проекта, е от 2015 г. да отпадне възможността общините да събират такса "битови отпадъци" в размер, определен на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).