Обявиха 13 октомври за Европейски ден на пътната безопасност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:56 / 10.10.2008
553
13 октомври 2008 г. е обявен за Европейски ден на пътната безопасност, се разбра днес. Провежда се по решение на Европейската комисия в изпълнение на общата стратегия за намаляване броя на убитите при пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа. Основно внимание през настоящата година се обръща на безопасността на движението в населените места.

Високата аварийност в населените места и главно в големите градове, се дължи на: високата конфликтност на съществуващата инфраструктура и отсъствие на условия за равноправно участие в трафика на всички участници в движението; на неадекватно поведение, непознаване и неспазване на правилата от страна на пешеходците, както и на рисковото поведение на водачите, които се движат с превишена скорост, не спазват сигналите на светофарите и пътните знаци, отнемат предимство на пешеходците и др.

Основната цел на европейския ден за пътна безопасност е да се повиши отговорността на гражданите и отделните институции към безопасността на движението, да станат достояние на по-широк кръг от хора най-добрите европейски практики, да се потърсят начини за постигане на по-добро разбирателство между отделните участници в движението, както и да се разботи заедно за по-безопасни пътища в Европа.

В тази насока ще се провеждат различни инициативи в страните на ЕС, а в заключителния етап на 13 октомври в Париж ще се проведе европейска конференция за пътна безопасност на тема "Безопасността на движението в нашия град". Основните направления, по които ще се води дискусията, ще бъдат:

- Какво е състоянието и какви са пътищата за подобряване на условията за движение и за взаимодействие между различните участници в движението в градовете: водачи на леки, товарни автомобили, на автобуси, на велосипедисти, мотоциклетисти, пешеходци /деца, възрастни, инвалиди и др./.
- По-добрата инфраструктура на града може да спомогне всички участници в движението да бъдат в по-голяма безопасност чрез внедряване на средства и съоръжения за успокояване и обезопасяване на движението, поставяне на специфични пътни знаци и др.
- Обучението, добрите, впечатляващи кампании, превенцията и контрола могат да подобрят разбирателството между различните участници в движението.

Според статистиката на Европейския съюз, две трети от тежките пътни злополуки настъпват в населените места. През последните 6 години в населените места в България са регистрирани 35 920 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 44 184 граждани, от които 3006 са загинали. Основните видове злополуки, при които загиват хора в градовете и селата са: "блъскане на пешеходец" – около 50%; "произшествия с единични моторни превозни средства" /от вида блъскане в дървета, стълбове и огради/ - 24%; сблъскване между МПС – 17%; блъскане на велосипедисти – 5% и др. Над 90 % от пострадалите пешеходци и 70% от пострадалите велосипедисти са блъснати в населените места.

В същото време темпът на нарастване на броя на автомобилите в страната е изключително висок. Той обаче не съответства на почти не променящата се пътна инфраструктура в населените места. Липсата на достатъчно паркоместа в градовете, недобрата организация на движението и недостатъчната самодисциплина у водачите създават много сериозни проблеми за транспортната и комуналната дейност в населените места. Затова е необходимо всички институции да се ангажират с проблема и да търсят решение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за вноса на украински яйца в...
ЦИК е дала разрешение кметът на Минерални бани да бъде задържан
Законът ни препоръча, назначихме си служебни домоуправители, но в...
Климатолог разкри какво ни чака: Застудяване, бури, циганско лято...
Външният ни министър: България остава напълно ангажирана да оказв...
Димитър Гърдев: Управлението на РСМ прави рязък завой към Белград...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).