Оцет менте отваря язви и ранички

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:37 / 01.11.2013
1262
Разредената оцетна киселина с концентрация над 6%, която се продава като оцет, е вредна за здравето. Най-малкото поражение може да са неприятните киселини, но не се изключва и получаването на ранички и язви. За това предупреди доц. Христо Спасов, ръководител на катедра "Вино и пиво" в Университета за хранителни технологии в Пловдив.

Във връзка със зачестилите сигнали за продажба на оцет, който не е с познатия на българите вкус, и проблемите с консервирането на зимнината специалистите напомнят, че само по външен вид е малко сложно да се разпознае истинският продукт от ментето. Традиционно в България се прави оцет чрез оцетно-кисела ферментация на вино.

Това е истинският натурален оцет

На етикета на такъв продукт трябва ясно да е изписано "винен оцет" или "ябълков оцет", като разликата е само в източника на плода. Става дума за биологичен процес, който превръща виното в оцет, натрупвайки оцетна киселина, която трябва да бъде в рамките на 6%. Ако е получен оцетът по този начин, той може да се нарича винен или ябълков оцет, уточни доц. Спасов, а в шишето трябва да има само вино, което е станало на оцет.

Има обаче вратичка в наредбата и с наименованието оцет може да се нарича и продукт, който е получен от разреждането на оцетна киселина. За да не бъде подвеждан потребителят, той трябва да бъде много внимателен при покупката и да не се доверява на бързото пазаруване и ниската цена.

Синтетичният продукт е доста по-различен като вкус, съставки и аромат. И освен това има разлика и в полезността на подобен продукт.

Когато човек търси най-евтиното, почти сигурно ще купи разредена оцетна киселина. На етикета на винения оцет е посочено, че съдържа сулфити, докато на разредената оцетна киселина има обозначено съдържанието на Е 260, питейна вода, оцветител, ароматизатор. Оцетната киселина е безцветна, затова преди да се налее в бутилките, се използва багрило. Ако се използва боя, която не е за хранителни цели, тя може да е токсична.

Голямата разлика е във вкуса и аромата, в богатството на винения оцет, защото това е едно хубаво вино, в което алкохолът е превърнат в оцет. Там има аминокиселини, има соли, фенолни вещества. Ползата от този продукт е по-голяма, категоричен е преподавателят, който учи студентите на добрите практики в производството на вино и винени продукти.

Има случаи, когато оцетът е с по-ниска концентрация от 6%. Тогава при приготвянето на зимнина той няма консервиращ ефект, а туршиите започват да гърмят въпреки стриктното спазване на рецептите.

Но това няма как да се измери в магазина от клиента, затова доц. Спасов настоява контролът да е регулярен, трябва да има нетърпящи отлагане тежки санкции за тези, които заблуждават клиента. Той напомни, че при опитване на продукта разликата е отчетлива, но само по външен вид в бутилката дори за познавачите е почти невъзможно да се открие разликите. 

Производителите измамници са намерили начин да подсилят заблудата. Когато имат по-слабо оцветени продукти, те използват пластмасови бутилки с по-наситен цвят, което допълнително заблуждава клиента.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Новият вариант на коронавируса ХЕС вече е в България, много е зар...
Експерт: Коминът на камината е "енергиен вампир"
Двама българи са арестувани в Черна гора за опит за убийство
Тошко Йорданов: Държавата харчи пари, които няма
Доц. д-р Евелина Христова: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са като едно семейств...
Съдът остави в ареста Марин Димитров, обвинен по аферата "Митници...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).