Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оцветени сладоледи и торти объркват ДНК-то
Автор: Екип Varna24.bg 08:41 / 22.07.2015Коментари (0)1046
© Impact Press Group
Оцветени сладоледи, бонбони и торти със снимка съдържат концентрация на най-много опасни Е-та, които дори могат да увредят ДНК-то. За тези стряскащи данни алармира вчера ръководителят на Института по молекулярна биология към БАН доц. Георги Милошев, цитиран от в. "Монитор". 

Заедно със свои колеги учени той е провел изследване. С него доказва, че шест добавки в храните с Е и номер променят ДНК-то и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване.Тревожното е, че въпросните опасни Е-та са разрешени. Те се крият в едни от най-вкусните храни и лакомства, към които залитат хлапетата.

"За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените", обясни Милошев. Той не отхвърли възможността в някои от добавките да се налага и 1000 пъти по-ниска концентрация. Продължителната работа на учените е установила, че изключително вредни дори и в малко количества са оцветителите - индиго кармин, който се изписва на етикетите като Е 132, еритрозин, боядисващ храните в червено, познат под номер Е 127, и фаст грийн, известен с номера Е 143.

Опасният индиго кармин се съдържа в желета, конфитюри, какаови и шоколадови продукти, кокосово мляко, дъвки и др. Ерит­розинът пък може да се намери в на пръв поглед безопасните сушени и подсладени плодове, сладоледи и др. Фаст грийнът пък се съдържа в консервирани и бутилирани плодови сокове, нектари, туршии, сосове, полуготова паста, бира, вино, ликьор и др.

Гигантско количество от консерванта натриев нитрит (Е 250) има в колбасите, предупреди доц. Милошев. Той се съдържа още в хайвера и в готвени храни от риба и рибни продукти. Опасна добавка е и кoфеинът, който се крие в енергийните напитки, колата, чая и млечния шоколад.

Други опасни вещества като 4-аминоантрипирин (4-ААП) пък намират широко приложение във фармацевтичната промишленост. Един от изводите на генетиците е, че в клетката 4-ААP се модифицира по начин, който може да предизвика промяна на ДНК-то.

Учените споделиха и хипотезата, че увреждането може и да се предава наследствено. Тяхната цел е да изследват тази вероятност, както и други добавки в храните, които също могат да се окажат опасни. Затова обаче учените имат нужда от средства. Една от възможностите е финансиране от "Фонд научни изследвания". До момента от фонда не са заявили такава готовност. 

За резултатите от проучването си изследователите са уведомили няколко български министерства, агенции и комисии. Отговор по същество са получили само от Българската агенция по безопасност на храните. Тя от своя страна е сезирала европейските институции, защото националното ни законодателство зависи от това на ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Специализирани полицейски операции в страната
Влизането на България в Шенген
Енергийна криза
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: