Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Одобрена е Националната програма за закрила на детето за 2011 г.
Автор: Екип Varna24.bg 12:15 / 06.04.2011Коментари (0)855
©
Снимка: Архив.
Правителството прие Националната програма за закрила на детето за 2011 г. и доклад за изпълнение на програмата през м. г.

Дейностите, заложени в документа за 2011 г., ще подкрепят започнатите реформи в областта на закрилата и подкрепата на децата и семейството и ще спомогнат за по-добрата координация и реализиране на секторните политики за постигане на по-ефективна защита на основните права на децата в България. Дейностите са структурирани в седем основни области - социална политика; здравеопазване; образование; правораздавателна и съдебна система; спорт, култура, свободно време, отдих; участие на децата; информационно общество и медийно пространство.
В изпълнение на програмата се предвижда разработване на минимален пакет услуги за подкрепа на семейството (социални, здравни, образователни, транспортни и др.) и механизъм за въвеждането им през 2012 г. във всички области на страната.

Ще бъде изготвен финансов стандарт за пакет услуги по превенция на рисковете в семейството и пакет за услуги за реинтеграция в биологичното семейство и в семейството на осиновители. Разработва се и концепция за въвеждане на индикатори за оценка на ефективността на предоставяните услуги за детето и семейството. В Националната програма е заложено стартирането на проект за замяна на ДМСГД в 8 пилотни домове с нов модел на здравно-социални услуги за деца и семейства от общността.

Предвижда се увеличаване на процента на реимбурсация на лекарствата за основните заболявания на децата с хронични заболявания, както и оптимизиране на клиничните пътеки за рехабилитация и повишаване финансирането на клиничните пътеки, за да се увеличи реалният брой рехабилитации на месец.

В подцелите на програмата е развиването на различни видове и форми на услуги, насочени към по-пълно обхващане на децата в образователната система.

Предвижда се криминализиране на сексуалните посегателства срещу деца през компютърни системи в съответствие с предложението на ЕК за нова директива на ЕП и Съвета на ЕС срещу сексуалната експлоатация на деца.

В програмата са заложени дейности за подобряване на условията за спорт на децата в образователните институции, както и осигуряване на безплатни спортни услуги за децата с увреждания. Предвижда се изпълнението на мерки за насърчаване участието на всички деца в културни дейности за свободното време чрез мрежата от културни институти и чрез проекти - намалени цени или безплатен вход в театри, музеи, концерти; подкрепа за създаване на спектакли и концерти за деца.

В програмата са предвидени мерки за засилване капацитета и укрепване на структурите на състава на Съвета на децата към ДАЗД. Програмата включва и дейности за повишаване на информираността на родителите и ролята им в предпазването на децата в онлайн среда, начините за разпознаване на онлайн тормоз и възможностите за сигнализиране на компетентните органи.

Докладът за изпълнение на Национална програма за закрила на детето за 2010 г. прави преглед на актуалното положение на децата в България и отразява дейностите, осъществени от отговорните за реализацията на програмата ведомства.
В доклада се посочва, че с направените промени в Закона за социално подпомагане се регламентира областно планиране на социалните услуги, което е нов подход в тяхното предоставяне, целящ осигуряване на достъпност и съответствие с нуждите на потребителите. Всички 28 области в страната имат разработени стратегии за развитие на социалните услуги. В процес на разработване е пакет от специфични дейности за всяка една услуга, които в съвкупността си да отразяват нейната същност и специфика. През отчетната година започна разработването и подготовката за въвеждане на система за индивидуални бюджети за социалните услуги, като в първия етап на въвеждането на тази система ще бъдат регламентирани индивидуални бюджети за услугите за децата и хората с увреждания.
През годината е приета Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и План за действие за нейното изпълнение, който включва разработването и изпълнението на пет проекта. При изпълнението им всички мерки и услуги ще бъдат основани върху индивидуалните нужди и обстоятелствата, при които се намира и отглежда всяко дете. Стартира изпълнението на Проект "Детство за всички", в рамките на който са направени оценки индивидуалните потребности на 1797 деца и младежи, настанени в социални домове.

През отчетната година от ДАЗД са извършени проверки за спазване на правата на детето в 65 специализирани институции и мониторинг на дейността в 23. В резултат на проверките са направени и приети промени в Закона за здравето и в Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца, свързани с регламентиране на дейността при случаите на регистриране и проследяване на смърт на настанено в специализирана институция дете.
С направените през годината промени в Семейния кодекс и в подзаконовата уредба към него е въведено като задължително условие в процеса на осиновяването, изискване за подготовка и обучение на кандидат-осиновителите.

Извършен е мониторинг на процеса на закриване на специализираните институции за деца, определени с Постановление на МС от 2008 г. Към момента на отчитане на изпълнението на програмата всички домове, определени в Постановлението са закрити.

Във вътрешните правила на всички 112 лечебни заведения за болнична помощ, в които се оказва родилна и неонатологична помощ, са въведени Правила за организация и дейности по превенция на изоставянето.

Направени са промени в законодателната база, според които отпада изискването за доходен тест при предоставяне на финансова подкрепа за хора и деца с увреждане. Такава подкрепа ще бъде предоставяна в зависимост от индивидуалните потребности за ползване на социални услуги, услуги за социална и медицинска рехабилитация, участие в трудова заетост и професионална квалификация, услуги за достъп до образование и обучение и услуги за осигуряване на достъпна среда.

През 2010 г. стартира проектът за социално включване, насочен към подобряване на училищната готовност на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години, повишаване благосъстоянието на децата и разширяване на обхвата на предоставяните за тази целева група услуги. Разработена е и вече се използва програма за ученици с нарушено зрение по специалния учебен предмет "Полезни умения". Предстои разработването на програми по ОПРЧР за ученици с тежки и с множество увреждания.
През отчетната година са направени промени в нормативните актове на МЗ и МТСП, свързани с повишаване на обхвата на провежданите профилактични прегледи и имунизации. Стартира и проект "Слушайте детето", насочен към подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества. Към Националния център по наркомании беше открита безплатна телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта.

Използвани бяха различни подходи и практики за утвърждаване на модел на здравословно хранене в семействата и в училище, който е свързан основно с приеманите храни.

През 2010 г. са приети и влязоха в сила предложения за 15 изменения на Наказателния кодекс с оглед завишаваме на санкциите за някои обществено укорими посегателства срещу деца, обявени за престъпления. През годината е актуализиран и приет окончателен вариант на Координационен механизъм за рефериране и обгрижване на случаи на непридружени български деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина. Разработен беше координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, който се прилага на местно ниво. В началото на изминалата година стартира електронната страница на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Стартира пилотна програма "Спорт за хората с увреждания и децата в риск" в направление "Начално обучение по вид спорт и спортни занимания за деца в риск от домовете за деца, лишени от родителска грижа". Проведени са 10 съвместни спортни състезания, в които са участвали деца от 17 дома за деца, лишени от родителски грижи, и деца, отглеждани от семействата си.

107 културни институти в страната са осигурили намалени цени или безплатен вход за депа в театри, музеи, концерти и др. Министерството на културата е подкрепило 73 проекта за подготовка на спектакли, концерти, фестивали, филми и изложби за деца. По националната програма "Училището - територия на учениците" са класирани 135 проекта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: