Одобриха допълнения в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:05 / 26.09.2012
718
Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Изграждането на енергийни обекти през територия на страната се извършва при условията и по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за енергетиката (ЗЕ) и подзаконовите актове по прилагането им. Уредбата се отнася единствено до сухоземната територия на страната и не може да бъде използвана директно за морски територии. От друга страна, специалната уредба на морските територии в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ) и в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) не регулира изграждането на енергийни обекти.

В тази връзка възникна необходимост от допълнения в специалния закон, касаещ морските пространства - ЗМПВВППРБ. Законопроектът беше разработен с участието на експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, енергетиката и туризма, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на външните работи, на околната среда и водите и на отбраната, както и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, консултанти и експерти от "Български енергиен холдинг" ЕАД.

Със законопроекта се дава специална правна уредба на определени въпроси, свързани с проектирането и изграждането на енергийни обекти върху или под морското дъно в границите на вътрешните морски води и териториалното море, а по останалата част от материята се реферира към действащата уредба на ЗУТ и ЗЕ. По този начин се използва вече съществуващата и добре работеща в практиката правна уредба при спазване на установените принципи за регламентиране на тези специфични обществени отношения. Избягва се създаването на изцяло нов режим и се постига нормативна икономия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бивш председател на НС: Бих направил коалиция и с дявола! Знаете ...
Посланикът на Израел в България: Иран трябва да бъде санкциониран...
Вие питате, ние отговаряме: Има механизъм – какво следва с издаде...
Тежка катастрофа на прохода Петрохан! Опашките са километрични
Внезапно навлизане в насрещното платно е причината за тежката кат...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, в която под някакв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).