Около 100 милиона литра вино се произвеждат годишно в България. Това съобщи проф. Пламен Моллов председател на Националната лозаро-винарска камара. В тези цифри влизат и част от непромишлено произведеното вино или т.н. домашно производство, поясни Моллов. По думите му доказателство за това е, че в България ежегодно се произвеждат около 100-110 млн. литра вино, като от тях 60-65 млн. литра се изнасят. Той допълни още, че българинът изпива ежегодно около 20 милиона литра ракия, като тези цифри не са точни заради големия процент консумация на ракия домашно производство.
Около 2/3 от износа на вино в България е предназначен за Русия, 20 % в Полша, а около и 1 % от износа на вино в България е за Китай, допълни проф. Пламен Моллов. По думите му китайският пазар е с голям потенциал, но и един от най-трудните за нас. Тъй като те сега започват да се учат да пият вино, поясни Моллов.
Най-големият вносител на вина в Китай е Франция и затова тя диктува вкуса им. В тази връзка, те предпочитат налаганите от Франция сухи вина. Въпреки че нашето вино е с добро качество и конкурентна цена, за съжаление то няма изграден бранд, поясни председателя на Националната лозаро-винарска камара.
"В тази връзка, добави той, ние разработваме проекти за утвърждаване на българското вино като бранд, което ще се отрази след около 7-8 години. В последните години се наблюдава тенденция за свиване на лозята за производство на вино в България, което се налага от свиването на пазара", посочи Моллов.
По думите му вътрешният пазар на вино е много ограничен, насочен предимно към евтини продукти.
"Затова целта на нашето винопроизводство не е вътрешният пазар, а се стреми към международни контракти. Но за съжаление количествата на износ са символични в сравнение с потенциала на производството", съобщи проф. Моллов.
Източник: радио "Фокус"