Омбудсманът Диана Ковачева сезира институциите за остро нарушаване на законови принципи

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
11:30 / 08.11.2023
1075
Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на енергетиката Румен Радев, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков за остро нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт.

В конкретния случай проф. Ковачева обръща внимание на факта, че обществените консултации на проекта на наредба за енергийната бедност, който засяга стотици хиляди домакинства, приключва днес. В същото време промените в Закона за енергетиката не са обнародвани в Държавен вестник, защото президентът Румен Радев, на 18 октомври т.г., наложи вето. Според решение на петчленен състав на ВАС, обсъждането на проект за наредба трябва да започне след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Нарушават се законоустановените принципи за откритост и съгласуваност, съгласно Закона за нормативните актове (ЗНА).

Дори и депутатите да преодолеят наложеното от държавния глава вето и законът да бъде приет, крайният срок на обществените консултации на наредбата изтича днес, т.е. преди обнародването на измененията на закона за енергетиката. Така на практика процедурата по общественото обсъждане е опорочена. Отделен е въпросът, че няма публикувани мотиви, наред с проекта на наредбата, което е друго сериозно нарушение на ЗНА, за което омбудсманът алармира на 27 октомври 2023 г. 

Относно проекта омбудсманът е категорична, че поражда много въпроси без отговори и отбелязва, че се налагат основателни съмнения относно: определяне броя на нуждаещите се, съответно достигането до тях на схемите за подпомагане; финансовите и други средства, които ще са необходими за прилагането на наредбата; сътрудничеството между националните и местните структури на управление; ефективната комуникация и обменът на информация с уязвимите и засегнатите от енергийна бедност; създаването и управлението на информационната система за енергийно бедните; методиката за образуване на типови цени за крайни битови клиенти на електрическа енергия; упражняването на контрол по изпълнение на наредбата и указанията по нейното прилагане

Виж коментарите (0)

Още по темата (1533):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).