Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опасен грип ни удря в очите
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 24.08.2011Коментари (12)961
© Bulfoto
Епидемия от грип по очите може да пламне през септември в цялата страната. Засега се наблюдава бум на заболяването само в отделни райони. Най-много са поразените в София, Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от Клиниката по офталмология в Александровска болница вчера, където не минава ден, без да регистрират поне по трима-четирима с това заболяване от някой от тези райони.

Заболяването се нарича епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус, обясни проф. Руска Христова - завеждаща Клиниката по офталмология в университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Вирусът може да живее повече от две седмици върху мръсни повърхности на мебели, маси за хранене и столове. Най-много се въди той в банкнотите и по дръжките на вратите в хотелите и ресторантите. От него могат да бъдат засегнати цели семейства, каквито случаи вече имам в клиниката, обясни проф. Христова.

Инфекцията се предава не само с кихане, кашляне и от употребата на общи хавлиени кърпи, но и с ръкуване. Децата, освен че вдигат температура, имат и болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.

Освен сред заболелите летовници на морето летният грип по очите поразява масово и децата в сборните групи през лятото в детските ясли и градини, обясниха още лекарите от Александровска болница.

Проф. Христова обясни, че новата болест започва като традиционна лятна настинка с общо неразположение, гадене, болки в ставите, повишаване на температурата. Вирусът удря очите най-накрая, но най-жестоко. Първоначално се зачервява вътрешността им, а след това и клепачите, които се и подуват. Това става едва седмица след заразяването.

След още три-четири дни по роговицата се появяват бели петна, които са най-страшни за пациента, подчерта проф. Руска Христова. Стигне ли се дотам, лечението се усложнява. Въпросните петна увреждат зрението и човек може да гледа мъгляво с месеци, затова лечението на заболяването трябва да започне веднага, изтъкна тя.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Парене - не. По-скоро е тежест, като от недоспиване.
0
 
 
Не мога да повярвам, че разумни хора пишат подобни нелепици! Грипа си е грип и всяка година се появява нов щам- сиреч разновидност на даден вирус. По принцип грип с антибиотик не се лекува. Антибиотиците лекуват усложненията от грипния вирус. Всяка година се прави нова ваксина, която е на база изолиран щам от предходна година, защото никой не знае какъв точно ще е през тази. А вирусите, както и климата се променят - не могат да бъдат еднакви и константи. Безсмисленото тъпчене с антибиотици води до резистентност (устойчивост към даден медикамент). Има една приказка "5 пъти мери - 1 път режи". Преди да започнете да творите тук - почетете, поинтересувайте се!
+3
 
 
Какви вируси още ще "открият" за да продават стоките си фармацевтичните компании???
0
 
 
Има ли и парене в очите освен другите симптоми?
0
 
 
Ами аз го изкарах тоя "нов" грип на крак, освен един ден, в който се въргалях, ама тогава имах махмурлук...Да не говорим, че освен леки болки в очите нищо друго нямаше...Пак някой иска да се налапа с парички.
+2
 
 
И как ще се лекува след като антибиотиците не помагали?
0
 
 
това пък сега какво ее.....еееее.....офффф, кви ли не грипове по вс времее пф...
+3
 
 
Мине се не мине малко време и излиза някой сорт грип... какъв ли нямаше досега! Все ми се струва, че някой сякаш си играе с всички ни на опитна мишка!?
+2
 
 
Трябва да има оборот на лекарствата,за това се и създават различни щамове на грипа....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: