Оправят водопреносната мрежа на страната с 4-5 млрд. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:38 / 14.11.2011
492
Около 4-5 млрд. лева са необходимите инвестиции, за да се приведе водопреносната мрежа на страната в добро състояние. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев на конференция за намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи.

Той посочи, че по-точни разчети ще има след около година-година и половина, когато ще бъде приключена работата по изготвянето на т. нар. "мастерпланове". С тях ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на мрежата.

Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия, чрез публично-частно партньорство, каза Симидчиев.

"Ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските й равнища, които са непосилни за България", допълни той.

По думите му водопреносната мрежа в по-голямата си част отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот. Симидчиев цитира данни за загубите на вода за София, които за миналата година са били около 57% - едно от най-ниските нива в страната на фона на това, че има ВиК, в които загубите са близо 80 на сто. По думите му проблемът е не само това, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции те се увеличават.

Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09 броя аварии.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).