Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Още обяснения от Енерго-Про защо сметките за ток са ни така "солени"
Автор: Екип Varna24.bg 15:39 / 07.02.2013Коментари (4)796
©
Интервю с Мария Димитрова, директор "Обслужване на клиенти" в ЕНЕРГО-ПРО ЕАД

- Г-жо Димитрова, на какво се дължат по-високите сметки за януари?

- Сметките за електроенергия зависят от 3 основни фактора - броя дни, които се включват в сметката, количеството потребена през тях енергия и цената, по която потребеното количество се заплаща. При сметката за януари е много важно да се обръща внимание какъв период от време обхваща тя. Тази информация се намира във фактурата или фискалния бон, който клиента получава. Особеното при сметката за януари е, че тя включва и част от декември, включително празничните дни.

Бих искала да посъветвам клиентите ни да обърнат внимание на периода на техния индивидуален отчет, който показва колко дни се включват в сметката, която плащат. Когато има празнични дни, отчетът на потребената енергия се измества с няколко дни. Това има голямо значение, защото следващата сметка на клиента вече не отразява потребената от него енергия в рамките на календарния месец, а по-голям период.

- Хора се оплакват, че сметката им за януари е почти двойно по-голяма от тази за декември.

- При положение, че сметката за декември включва почти двойно по-малко дни от тази за януари, е напълно обяснимо защо сметката за януари е по-голяма.

- Но тогава това би трябвало да се случва всяка година?

- Да, така е. В началото на всяка година тази тема е актуална, но тази година има и още една особеност - ако в края на 2011 и началото на 2012 година имахме 5 празнични почивни дни, то през декември 2012 и началото на 2013 те са 9. Това води до значително по-голям отчетен период, отразен в сметките за януари 2013 от този през януари 2012 година. В същото време консумацията на електроенергия по празниците на битовите клиенти е значително по-висока от тази през останалите дни на годината, което допълнително се отразява на сметките за ток.

Да не забравяме и факта, че в Североизточна България декември беше значително по-студен в сравнение с ноември и в сравнение с последния месец на 2011 г., а непосредствено преди празниците на места зимната обстановка беше доста критична със заледявания, силен вятър и много сняг. На места беше обявено бедствено положение, училищата и детските градини не работеха и много хора си останаха непредвидено по домовете.

- Значи сметките за януари са по-големи, защото включват и част от декември, заради почивните дни, в които от друга страна традиционно ползваме повече ток, защото сме си вкъщи по цял ден?

- Като цяло да, но върху размера на сметката за електроенергия оказва въздействие и цената на електрическата енергия. Поради увеличението на цената на електрическата енергия от 1 юли 2012 година, влязло в сила с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, при аналогична консумация, сметката за януари 2013 ще е с 13,8% по- висока от тази за януари 2012 година.

- Подчертахте колко е важно хората да обръщат внимание на това кой период се включва в сметката им. Как могат да разберат това?

- Информация относно сметките или индивидуалния отчетен период клиентите могат да получат на интернет страницата на компанията, в центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО и на тел. 0700 161 61

- Уточнихме, че е логично сметките за януари да са по- високи, но все пак какво може да направи клиент, ако среща затруднение да си плати сметката за електроенергия за м. януари?

- Всеки клиент, който няма възможност да плати навреме, може да подаде искане за разсрочване на задължението си в най-близкия център за обслужване на клиенти. Всяко искане се разглежда индивидуално, като по правило компанията се стреми да постигне споразумение, за да избегне излишните усложнения при клиентите и допълнителните разходи от изключването.

- Какво да направят клиентите, ако все пак се съмняват в коректността на сметките си?

- Ние винаги правим проверка по подадените от клиентите сигнали. Ако проверката установи, че показанията на електромера са правилно въведени, но клиентът не е удовлетворен, ние му предоставяме информация за различните възможности за проверка на самия електромер, които може да използва. Съветваме нашите клиенти да ни потърсят, за да дадем отговор на въпросите, които ги вълнуват, както и да намерим заедно подходящо решение за техния казус.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.02.2013 г.
0
 
 
Време е да потърсим сметка за безконтролния грабеж
0
 
 
почивните дни са повече,а на работното ми място сметката е тройна-тука какво е обяснението?
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
Алоооо! Енергото ли е? И на вас да ви ....... майката!
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
те все залъгват. защо си мислят, че им вярваме не знам.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: