Осигурените с бонус преглед при доктор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 31.10.2011
517
Безплатен бонус преглед ще получават всички здравно осигурени към всеки прием при лекар по линия на здравната каса. За това ще настоява Българският лекарски съюз по време на преговорите със здравната каса за Националния рамков договор за 2012 година, съобщиха от съсловната организация.

Идеята е да се въведе т. нар. амбулаторен случай, при който с едно направление пациентът да се преглежда, а в рамките на определен срок той да има и право на втори преглед и консултация. Той може да бъде по желание на самия пациент или по преценка на лекуващия лекар. Сегашната система дава възможност само на по-тежко болните да минават повторно на преглед безплатно за проследяване от техния лекуващ доктор. Кой да бъде прегледан безплатно и кой не обаче решава субективно всеки медик сам. Лекарите обикновено викат болния на вторичен преглед само в изключителни случаи, тъй като здравната каса сега им налага тези прегледи да не надвишават 50% от общите им прегледи за месеца.

БЛС е категорично за въвеждането на диагностично свързаните групи като метод за финансиране на болниците, но при условие, че това се случва поетапно и с осигурено за целта финансиране, каза още председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Съсловната организация се обяви против предлаганите от здравния министър Стефан Константинов глобални бюджети на болниците догодина. От БЛС обясниха, че те вече са заложени в проект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който предстои да бъде внесен в Народното събрание.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Безлов: На един и същи адрес у нас са регистрирани около 200 фирм...
Борислав Гуцанов повежда листата на БСП в 3-МИР Варна
За това ценно българско богатство плащат по 15 хил. долара за кил...
Шефът на ДАНС: Името на България по никакъв начин не може да бъде...
Важно съобщение от наша банка
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).